Cherecheş scapă de un an de condamnare. Cum au motivat judecătorii

de Madalina PETRESCU Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 330

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis vineri, 12 aprilie, o solicitare depusă de Cătălin Cherecheş (45 de ani) şi au dispus scăderea unui an din condamnarea de 5 ani închisoare primită de fostul primar al municipiului Baia Mare pentru corupţie, perioada în care acesta a stat în arest în timpul anchetei, în 2016, dar şi timpul petrecut într-un penitenciar din Germania, după ce a fugit din ţară, transmite Agerpres.

Magistraţii i-au admis lui Cherecheş o contestaţie la executare şi au dispus ca, din pedeapsa de cinci ani, să fie scăzute: durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (26.04.2016 – 22.12.2016); perioada petrecută într-un penitenciar din Germania (28.11.2023-19.03.2024); perioada executată (de la 19.03.2024 la zi).
„Dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în minuta deciziei Tribunalului.

Pe 5 aprilie, Cătălin Cherecheș a dispus o contestație în anulare, o cale extraordinară de atac prin care încearcă să scape de condamnarea de cinci ani de închisoare. Fostul edil din Baia Mare, Cherecheș a fost audiat prin videoconferință de judecători, care au admis contestația depusă de fostul edil în decembrie 2023 la Curtea de Apel Cluj.
Magistrații vor decide pe 18 aprilie dacă o vor admite în totalitate. Fostul primar din Baia Mare a fost condamnat în noiembrie 2023 la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței de către Curtea de Apel Cluj, el a fugit din România, intrând în Ungaria pe la vama Petea, din județul Satu Mare, cu cartea de identitate a unei rude, a anunțat Poliția de Frontieră.

Fostul edil a fost prins pe 28 noiembrie în oraşul Augsburg din Germania și a fost închis a doua zi la penitenciarul din Augsburg-Gablingen, fiind apoi transferat la o închisoare din München. Din 20 martie, Cătălin Cherecheș este încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce, cu o zi înainte a fost extrădat din Germania.
Între timp, fostul primar a dat statul român în judecată la CEDO, reclamând faptul că nu a avut parte de un proces echitabil.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei