Farsele la numărul de urgență nu sunt amuzante și pot duce la tragedii

de Andreea CARAUA Joi, 08 August 2024 113
Potrivit informațiilor transmise de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), aproximativ jumătate dintre apelurile efectuate către numărul unic 112 nu reprezintă urgențe, iar persoanele care au cu adevărat nevoie de ajutor sunt puse în pericol.
În ceea ce privește misiunile echipajelor de poliție, pompieri sau de prim-ajutor, fiecare minut contează. Astfel, drumurile dezafectate, traficul intens și condițiile meteorologice nefavorabile pot face diferența dintre viață și moarte, iar situația se înrăutățește atunci când liniile operatorilor STS sunt ocupate de tineri care le joacă farse.
Alertările false și apelurile abuzive sunt sancționate conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență.
Potrivit acestui OUG, apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca emițătorul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau efectuează apeluri doar pentru a aduce injurii operatorilor STS.
„Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității”, se precizează în textul OUG.
Alertarea falsă constă în apelarea intenționată a Serviciului de Urgență 112 alarmarea sau mobilizarea agențiilor specializate în mod nejustificat. Această practică se sancționează cu amendă de le 2.000 de lei la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.
În ambele cazuri, dacă inculpatul săvârșește din nou fapta în interval de un an de la aplicarea sancțiunii, atât amenda, cât și orele de muncă, se dublează.
Farsele la numărul unic de urgență continuă și nu sunt făcute doar de către copii. În ultimul timp, mai multe persoane au ajuns să publice pe rețelele de socializare videoclipuri în care sună la 112, sau chiar să transmită convorbirile cu operatorii STS live pe TikTok, în ciuda sancțiunilor sau a criticilor aduse de presă asupra acestui fenomen.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei