HOȚII SUNT EXTREM DE INVENTIVI. Record de bancomate jefuite la Constanța, cu "furculița"

de Florentina BOZÎNTAN Vineri, 25 Ianuarie 2013 2006
Infractorii care s-au întors acasă au adus cu ei și moduri de operare învățate peste hotare. Una dintre tehnicile infracționale care le-au dat serios de lucru polițiștilor din Constanța anul trecut este "cash trapping-ul" și se referă la golirea bancomatelor cu ajutorul unei furculițe alungite. 

O nouă metodă de a jefui bancomatele a dat bătăi de cap, anul trecut, polițiștilor constănțeni. De fapt, admit chiar oamenii legii, metoda este nouă pentru țara noastră, ea fiind copiată din țările vestice - Franța, Anglia - unde este folosită tot de către români! 

Hoții trebuie să aibă dexteritate 

Concret, după cum a descris comisarul șef Gheorghe Lupșă, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Constanța, iată în ce constă "cash trapping"-ul, cum a fost denumită metoda: în primul rând, este necesar un card valid, alimentat în prealabil cu sume mari de bani; infractorii retrag o sumă infimă de bani, iar după ce îi scot, introduc pe fanta de eliberare a numerarului dispozitivul improvizat - asemănător furculiței folosite de gospodine pentru a scoate ardeiul iute din borcane, astfel încât fanta să rămână deschisă; se reia operațiunea de retragere de numerar, de data aceasta solicitând o sumă consistentă, pentru ca după ce aparatul începe să numere banii, să se anuleze solicitarea și să încerce, cu ajutorul "furculiței" să agațe banii pe care aparatul urma să-i elibereze.

Prin folosirea acestui procedeu, în contul titularului cardului nu se înregistrează operațiunea de retragere, dar și hoții pleacă cu bani. Metoda necesită, însă, dexteritate din partea infractorilor, astfel că, spun oamenii legii au fost destule cazuri când încercările acestora nu au fost încununate de succes. Până în prezent, spun polițiștii, paguba este de zeci de mii de lei. 

Peste o sută de ATM-uri jefuite

Chiar și așa, nu înseamnă că hoții nu au încercat! Potrivit oamenilor legii, în 2012 au fost înregistrate peste o sută de spargeri la ATM-urile băncilor din Constanța, număr extrem de crescut comparativ cu anii anteriori. De altfel, numai doi indivizi acuzați de comiterea unor astfel de fapte și prinși la sfârșitul lui 2012 sunt cercetați pentru 22 de spargeri. La perchezițiile domiciliare efectuate la Beinur Ali, de 26 de ani, și Samet Iașar, de 33 de ani, au fost găsite, pe lângă instrumentele folosite, și mai multe carduri bancare emise pe numele mai multor persoane.

Până în prezent, oamenii legii au întocmit dosare penale pentru astfel de spargeri pentru cinci grupări infracționale din Constanța, dar continuă cercetările pentru a stabili întreaga activitate infracțională a acestora, cât și pentru a recupera prejudiciul.

Taguri

Comentează știrea

europeanu
25 ianuarie 2013
Adevaratii hoti

Cautati la primarie si la consiliul judetean.Restul sunt niste copii.

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei