Iată ce a decis CSM în Dosarul 2 Mai! Ce se întâmplă cu judecătoarea Ancuța Popoviciu

de Carmen MOCANU Miercuri, 24 Aprilie 2024 2949
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, miercuri, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu, judecătoarea care soluţionează dosarul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai.
Inspecția Judiciară a propus CSM suspendarea din funcție a judecătoarei, care la primul termen al procesului a întrebat dacă este în sală Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși în tragedia provocată de Vlad Pascu.
„Respinge propunerea formulată de Inspecţia Judiciară privind suspendarea din funcţie a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa - judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia, ca neîntemeiată. Fără cale de atac”, a decis CSM.
Concret, Ancuța Popoviciu rămâne în funcție și va solușiona dosarul mai departe.
Dacă ar fi fost suspendată, procesul în care Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața, ar fi fost reluat de la zero.

"Având în vedere interesul public manifestat, Secţia pentru judecători în materie disciplinară abilitează Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu mass media să aducă la cunoștință publică următoarele:

Prin hotărârea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară nr. 8J din data de 24 aprilie 2024 a fost respinsă, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia.
În esenţă, pentru a pronunța această soluţie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a reţinut că suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de dispoziţiile art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Astfel, textul de lege menționat prevede expres două situații ce pot atrage această măsură, respectiv:
1. dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare;
sau
2. dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.
Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege.
Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.
Astfel, aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalității în care doamna judecător a desfășurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate și prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acțiuni disciplinare.
Cu referire la cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, Secția a reținut că procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției.
Secția a constatat, totodată, și împrejurarea că până la acest moment nu s-a exercitat acțiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, deși președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, încă din 23.02.2024, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele decelate în presă în datele de 22 și 23 februarie 2024. Respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare faţă de judecătorul vizat, fiind în competenţa Inspecţiei Judiciare prerogativa legală de a exercita acţiunea disciplinară dacă apreciază întrunite condiţiile legale", a transmis CSM prin intermediul unui comunicat de presa.


În altă ordine de idei, conform imaginilor difuzate de Antena 3, la ieşirea de la CSM judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a stat 70 de secunde în faţa jurnaliştilor, dar nu a răspuns la nicio întrebare și nu a avut nicio reacție. Ea a refuzat să spună de ce nu a studiat dosarul înainte de a intra în sala de judecată, de ce a mestecat gumă în timpul şedinţei, dar şi de ce a cerut buletinul tânărului care a decedat în accident, neştiind că acesta a murit, sau de ce a întrebat dacă este în sală.

Taguri

Comentează știrea

Cucu
24 aprilie

Fraților ! Cazul este simplu. Să i se facă un control psihiatric . De aici ar rezulta măsura care trebuie luată de urgență ................... E clar ? Cine își permite să chinuiască niște părinți care si-au pierdut copilul datorită unui imbecil ?

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei