MAI: “Noaptea de Înviere a avut loc fără niciun incident major”

de Madalina PETRESCU Duminică, 05 Mai 2024 446
Misiune îndeplinită pentru toate structurile Ministerului Administrației și Internelor, în noaptea de Înviere.

Potrivit unui comunicat, MAI transmite că au fost salvate 19 persoane, au avut loc peste 4.400 de intervenţii: peste 2.900 pentru menţinerea ordinii publice şi peste 1.400 pentru situaţii de urgenţă.

Aproximativ 25.000 de verificări cu aplicaţia eDAC şi peste 570 de permise de conducere reţinute şoferilor care au pus în pericol alţi participanţi la trafic.

“Angajaţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne sunt la datorie, în această perioadă, pentru a se asigura că, Sfintele Sărbători Pascale le vom petrece în linişte şi siguranţă, alături de cei dragi!

Având în vedere minivacanţa prilejuită de Sărbătorile de Paşti, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus tuturor structurilor să îşi adapteze misiunile curente şi să ia măsuri suplimentare pentru ca cetăţenii, indiferent de modul şi locul unde vor petrece aceste zile, să fie în siguranţă, respectiv să primească sprijin calificat şi prompt în caz de nevoie”, se arată în comunicatul MAI.

Astfel, personalul operativ al MAI a intervenit la 4.406 evenimente, 2.936 dintre acestea fiind circumscrise menţinerii ordinii publice, iar 1.470 circumscrise situaţiilor de urgenţă.

Traficul la frontiere

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au efectuat formalităţile de control pentru 119.587 de persoane, care au intrat în ţara noastră, dintre care 7.359 de cetăţeni ucraineni.

Începând cu 31 martie 2024, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor şi porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre şi dinspre state din spaţiul Schengen, sens în care nu există o evidenţă a acestor pasageri.

Verificări cu aplicaţia eDAC

În ultimele 24 de ore, în aplicaţia eDAC, au fost efectuate 25.960 de verificări, fiind returnate 16 alerte, dintre care 2 referitoare la persoane dispărute, 2 la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 3 referitoare la obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

Siguranţă rutieră

În acţiunile desfăşurate, poliţiştii rutieri au reţinut 579 de permise de conducere unor şoferi care reprezentau un pericol pentru cetăţeni, existând riscul ca aceştia să producă accidente grave. Exemple: 73 de permise au fost suspendate pentru conducerea sub influenţa alcoolului şi 14 pentru conducerea sub influenţa drogurilor sau substanţelor interzise. De asemenea, au fost retrase 247 de certificate de înmatriculare.

Ordine şi siguranţă publică

La nivelul structurilor de poliţie au fost semnalate 857 de posibile infracţiuni, iar echipajele de ordine publică au prins în flagrant 196 de autori de infracţiuni, care au săvârşit 208 fapte penale.

S-au dispus măsuri preventive pentru 14 persoane şi au fost depistate 19 persoane urmărite naţional sau internaţional.

În îndeplinirea misiunilor ce le revin, poliţiştii şi jandarmii au constatat 7.294 de contravenţii pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 2,7 milioane de lei.

Situaţii de urgenţă

Pompierii au efectuat 41 de controale pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă, fiind identificate 4 obiective care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu. Au fost aplicate 72 de sancţiuni contravenţionale, fiind dispuse măsurile necesare pentru remedierea disfuncţionalităţilor care reprezintă un pericol pentru cetăţeni.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pompierii au desfăşurat 1.170 de misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, 78 pentru stingerea de incendii şi 6 pentru descarcerare. Pe parcursul intervenţiilor acestora, au fost salvate 3 persoane.

Piloţii Inspectoratului General de Aviaţie au executat 16 misiuni aero-medicale, fiind salvate 16 persoane.

Imigrări şi situaţia cetăţenilor din Ucraina

Niciun cetăţean ucrainean nu a depus cerere de azil, în ţara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.464 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.

Totodată, din data de 18.03.2022 şi până în prezent au fost emise 160.264 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 27 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 28,8 %.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei