Monede dacice din aur, din tezaurul național, expertizate de specialiștii din Constanța

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 03 Iunie 2014 187
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obținut recuperarea, fără despăgubire, din Italia, a unui lot de 27 monede Koson care părăsise ilegal teritoriul României. Lotul monetar provine dintr-un tezaur de monede Koson, sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și a fost depus, pentru examinare, în Tezaurul Muzeului Național de Istorie a României, București. Tot la instituția respectivă a ajuns și un lot de 138 de monede Koson, recuperat din comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara, de asemenea, provenind din situl arheologic Sarmizegetuza Regia. 

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007 - 2014, au avut loc 11 operațiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu, care au părăsit ilegal teritoriul României și au ajuns în state precum: Franța, Elveția, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania și America. "Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din țară: 1.024 monede Koson din aur (cca 8,5 Kg) și 204 monede Koson din argint,13 brățări dacice regale de aur (cca. 12,633 kg), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale; 33 monede dacice de aur de tip Lysimachos, emise în secolele II-I a.C., la Tomis și Kallatis, precum și cca. 12.000 monede de argint", se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. 

La examinarea științifică a bunurilor recuperare au participat experți din cadrul Muzeului Național de Istorie a României, Institutului Național de Fizică Atomică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Institutului de Istoria Artei și Arheologie (Cluj-Napoca), Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Țării Crișurilor (Oradea). Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Statele Unite ale Americii.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei