Oficiali NATO și ai Uniunii Europene, în vizită la Baza Aeriană Kogălniceanu

de Andreea CARAUA Luni, 27 Mai 2024 395
La sfârșitul săptămânii trecute, România a găzduit conferința internațională de securitate „Black Sea and Balkans Security Forum”, care a avut ca temă importanța conservării securității Mării Negre, atât pentru România, cât și pentru Europa.
În cadrul unui panel organizat la București, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe al României, împreună cu Mihai Popșoi, vice prim-ministru și ministru de Externe al Republicii Moldova, au vorbit despre importanța strategică a Mării Negre, în special în contextul actual.

Astfel, potrivit Luminiței Odobescu, Marea Neagră are o deosebită importanță în ceea ce privește securitatea tuturor statelor din Uniune, iar prin conexiune, pentru securitatea Europei și a zonei Euro-Atlantice, mai ales în contextul războiului dus de Rusia în apropierea frontierelor României.
Aceasta a declarat că Marea Neagră este esențială pentru siguranța energetică a statelor din regiune, dar și a Europei și are un mare impact asupra siguranței alimentare, deoarece, prin sprijinul acordat Ucrainei în ceea ce privește tranzitul de cereale, contribuim la asigurarea securității alimentare a altor țări de pe alte continente.
„Toate aceste aspecte ne arată cât este de necesar ca Marea Neagră să fie o mare sigură, deschisă și liberă. Restabilirea păcii și a securității în Marea Neagră este esențială pentru securitatea noastră, a tuturor”, a adăugat Luminița Odobescu.
În ceea ce privește protejarea Mării Negre, ministrul Afacerilor Externe a amintit despre acordul încheiat între România, Bulgaria și Turcia pentru deminarea apelor mării, care va fi implementat în curând.

Importanța Mării Negre pentru Republica Moldova
În cadrul aceluiași eveniment, Mihai Popșoi, vice prim-ministru și ministru de Externe al Republicii Moldova, a vorbit despre importanța „primordială” pe care Marea Neagră o are pentru Republică. Potrivit lui, exporturile și resursele energetice ale Moldovei depind aproape exclusiv de mare, în special în contextul în care România urmează să devină un important exportator de gaze naturale.
„Pentru Republica Moldova, stabilitatea, pacea, libertatea Mării Negre sunt de o importanță existențială”, a declarat Mihai Popșoi.
Spre finalul activităților organizate în cadrul Conferinței Internaționale „Black Sea and Balkans Security Forum”, participanții, în mare parte reprezentanți oficiali ai NATO și ai Uniunii Europene (UE), au efectuat o vizită de informare la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Cu această ocazie, comandantul Bazei Aeriene, Nicolae Crețu, a prezentat principalele obiective pe termen scurt, mediu și lung ale instituției, în ceea ce privește planurile de modernizare și dezvoltare a infrastructurii existente, dar și reperele programului de investiții aflat în derulare.
De asemenea, în cadrul vizitei a fost organizată și o întâlnire cu echipele de comandă ale detașamentelor aliate dislocate în baza de la Mihail Kogălniceanu, respectiv efective ale detașamentelor 140 Expediționar al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, Diviziei 82 Aeropurtate, detașamentului Forțelor Aeriene ale Finlandei și reprezentanți din cadrul Area Support Group - Black Sea aparținând Statelor Unite ale Americii.

„Black Sea and Balkans Security Forum” este o conferință internațională de securitate, organizată în România, care adună oficiali militari, NATO și ai UE, pentru a dezbate riscurile, vulnerabilitățile și amenințările din regiunile Mării Negre și cea a Balcanilor.
Această conferință are ca scop general dezvoltarea, consolidarea și promovarea unei platforme de dezbatere, prin care să se transmită importanța strategică a zonelor menționate pentru stabilitate și securitate în plan regional, dar și la nivelul întregului continent european.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei