Propunerile specialiștilor pentru prevenirea antidrog. Iată în ce măsură sunt aplicate în țară

de Andreea CARAUA Luni, 01 Aprilie 2024 3336
La nivel mondial, consumul de droguri a crescut semnificativ în ultimii ani. Potrivit Raportului Mondial al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate din 2024, în ultimul deceniu, consumul de substanțe interzise a crescut cu 23%.
Astfel, se estimează că la nivel mondial 39,5 milioane de persoane sunt consumatori problematici de droguri, dintre care doar o cincime au primit tratament medical de specialitate.
Se pare că o mare parte din problemele legate de consumul de droguri pot fi prevenite, însă, potrivit Raportului Mondial, la nivel mondial încă nu sunt implementate suficiente proiecte de prevenire a consumului, care să fie în acord cu Standardele internaționale de Prevenire a Consumului de Droguri.
Ce propun specialiștii
Pornind de la aceste date, organizațiile internaționale ce activează în domeniul antidrog s-au reunit și au adoptat zece propuneri pentru statele lumii referitoare la această problemă. La acest eveniment a participat și Asociația de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas Constanța, care îndeplinește și calitatea de punct focal național.
Astfel, centrele antidrog din întreaga lume propun alocarea a cel puțin o treime din bugetul total al politicilor antidrog de reducere a cererii de droguri pentru prevenire, iar activitățile de prevenire să vizeze toate categoriile de vârstă. În România, prevenirea se începe din grădiniță și continuă până în mediul universitar, cu niște proiecte adaptate categoriilor de vârstă. „De exemplu, aveam un proiect care se numea «ABC-ul emoțiilor» și era pentru grupa mare și clasa 0. Practic, la aceste activități dezvoltai niște obiceiuri sănătoase de viață, de la alimentația sănătoasă la tutun și la consumul de alcool”, a explicat Marius Oprișan, directorul Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas Constanța.
Potrivit acestora, prevenirea ar trebui să înceapă cât mai timpuriu posibil, pe baza unor analize, studii și date în conformitate cu standardele științifice internaționale, iar „intervențiile de prevenire ar trebui să se concentreze mai degrabă pe individ decât pe droguri”. „E bine că înăsprim legislația, dar cumva despre consumator este vorba și el trebuie să beneficieze de servicii de tratare”, a mai spus Marius Oprișan.
Specialiștii antidrog au subliniat că instituțiile statului ar trebui să contribuie prin oferirea de politici de prevenire, dar și de servicii accesibile și disponibile pentru toți cetățenii, prin formarea de specialiști în domeniul prevenirii și prin monitorizarea continuă a implementării politicilor de prevenire.
Cum stăm la nivel local
Potrivit informațiilor furnizate de directorul Equitas Constanța, ultimele studii făcute în județul Constanța, referitoare la consumul de droguri în populația de nivel liceal, datează din 2016: „Atunci au fost culese datele, iar studiul a fost interpretat și dat publicității în 2017, atunci a fost realizat primul și ultimul studiu”.
În prezent nu se știe cu exactitate ce substanțe noi se consumă, în ce cantități și de către cine, iar specialiștilor antidrog care organizează activități de prevenție le este tot mai greu să îi abordeze pe tineri, în lipsa unor informații clare la nivel județean. „Avem, să zicem, niște indicatori, prin persoanele care vin la terapie, și putem să ne dăm seama că, din 25-30 de persoane, 20 sunt consumatori de canabis, dar nu e echivalentul unui studiu”, a mai spus Marius Oprișan.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei