Psihologul explică: "Un copil nu se droghează din răutate, ci pentru că suferă"

de Florentina BOZÎNTAN Joi, 30 Aprilie 2015 260
"Totul a început ca o curiozitate, am vrut doar să încerc, să văd cum este…" - astfel se justifică adolescenții și tinerii consumatori de droguri. Începe precum o curiozitate, dar nu se oprește aici pentru unii dintre ei. Ei ajung să vadă în drog echivalentul rezolvării tuturor problemelor, eliberarea de constrângeri și responsabilități.
Părinții află, de obicei, când situația este deja gravă. Psihologul Elena Ranga a explicat pentru cititorii "Cuget Liber" care sunt semnele care arată că adolescentul consumă droguri. "De obicei, părinții află atunci când copilul ajunge să fure din casă, să șantajeze și să-și manipuleze familia, pentru a obține bani, când devine agresiv verbal și fizic. Există semne care arată că sunt probleme în viața copilului și înainte de a se ajunge în acest stadiu: atunci când copilul devine fără motiv capricios, certăreț sau plângăcios, absent din viața de familie, relația cu părinții este rece și formală, îi scad notele la școală, crește absenteismul etc".
"Consumul și dependența de droguri se instalează la copiii cu anxietate. Este necesar ca părinții să înțeleagă că un copil care se droghează nu o face din răutate, ci pentru că suferă. Ei sunt învățați să-și macheze suferința și să facă totul să pară bine, mai ales în ochii părinților să fie copiii perfecți. La un moment dat, suferința lor devine copleșitoare, iar drogul devine cea mai bună soluție", a completat psihologul constănțean.
Taguri

Comentează știrea

Sergiu
30 aprilie 2015
Tinerii au modele,oare pe cine ?

Modelele promovate in societate sunt fix cele negative. Aici este o problema,parintii sunt mereu la limita prabusirii existentiale la propriu,pe la teveuri vezi ca niste stoarfe fara nimic in cap sunt numite vedete si niste smecheri sunt ,,lumea buna si cu bani.''Ce sa mai inveti,ce sa mai citesti carti beletristice sau de specialitate? Ce rost are viata,cine da doi bani pe tine daca esti politicos,cu carte ? Ramai somer sau salariat batjocorit,aflat zilnic in stresul de a ramane somer,ca asa vrea sefu'. Atunci,ce sperante au tinerii,la cine sa se raporteze ?!!!!!!! Nici macar sefii de stat nu sunt modele bune,nici institutiile ,nimeni ! Societatea e de-a dura,de aia se drogheaza unii,asta e mai ,,cool'' si mai la indemana decat sa tradezi tara dand strainilor resursele,adica fac si tinerii ce pot.

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei