UPDATE. Adrian Iovan și studenta au supraviețuit impactului, dar n-au mai putut fi salvați

de Cuget Liber Marţi, 21 Ianuarie 2014 191
Adrian Iovan, care pilota avionul aterizat forțat în Munții Apuseni, a murit în accidentul aviatic, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din MAI. O studentă rănită grav în accident a încetat din viață, în ciuda intervenției echipei de prim ajutor care i-a făcut manevre de resuscitare.  Pilotul Adrian Iovan avea o experiență de peste 16.000 de ore de zbor și licențele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor. Iovan avea 55 de ani și o carieră de zeci de ani ca pilot la Tarom și BlueAir.

Avionul de mici dimensiuni s-a prăbușit în apropierea localității Beliș, în județul Cluj, într-o zonă montană. Șeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuț, care a participat la operațiunea de căutare a victimelor, a declarat că în zona în care a aterizat forțat avionul zăpada este "până la brâu", iar ceața este foarte densă, scrie romaniatv.net.

La bordul avionului prăbușit luni după-amiază, în Munții Apuseni, se aflau patru medici, o studentă la medicină și doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Salvarea celor cinci supraviețuitori ai accidentului aviatic petrecut luni după-amiază la granița dintre județele Cluj și Alba ar fi fost mult mai dificilă dacă unul dintre medicii de la bord nu ar fi avut ideea să folosească aplicația Google Map de pe telefonul mobil, scrie Agerpres.

Medicul Radu Zamfir a reușit să comunice, prin telefon, cu echipa de salvamontiști ce încerca să stabilească coordonatele zonei în care a aterizat forțat avionul.

Starea supraviețuitorilor din avionul prăbușit luni în Munții Apuseni, internați la Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca, este stabilă, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul național pentru transplant Victor Zota.

UPDATE. Atât Adrian Iovan, cât și studenta la medicină au supraviețuit în urma impactului, a declarat la Realitatea TV Victor Zota, coordonator Agenția Națională pentru Transplant.

"Au supraviețuit toți după această aterizare. Adrian Iovan a fost conștient încă două ore. Colega noastră, tânără rezidentă, probabil a intrat în șoc hipotermic. Este inimaginabil ca în anul 2014 să cadă un avion și să nu-l găsească timp de șase ore. Unde sunt oamenii plătiți pentru așa ceva? Ei trebuiau să fie descoperiți cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipele noastre ISU? Este inimaginabil să nu fie descoperiți. Nu a fost problemă că nu au ajuns. Nu știau unde au căzut. Din toate informațiile nu se știa unde a căzut. Cursa era urmărită de toate radarele din România. Să stai să vorbești la telefon cu cineva care-ți spune că asta e poate ultimul telefon. Și e vorba de colegul meu", s-a revoltat Victor Zota.  

Când echipele de salvare au ajuns la locul accidentului, după aproximativ șase ore de la producerea lui, atât Adrian Iovan cât și studenta erau decedați. Pilotul în urma rănilor suferite, iar tânăra din cauza stării de hipotermie în care intrase, scrie realitatea.net.



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei