Vara, sezonul furturilor din locuință. Renunțați să mai postați instant fotografii din vacanțe!

de Andreea CARAUA Miercuri, 26 Iunie 2024 268
Intrarea prin efracție și furtul sunt tehnicile la care apelează mulți infractori, pentru a-și însuși obiecte de valoare sau chiar bani lichizi. Spargerile îi afectează atât pe proprietarii de magazine și depozite, cât și pe cei de locuințe, în special în sezonul cald.
Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța, în ultimul an, la nivelul municipiului, au fost săvârșite 256 de infracțiuni de furt din locuințe.

În aceste cazuri, infractorii au utilizat mai multe modalități pentru a intra în casele persoanelor vătămate. Astfel, de multe ori s-a întâmplat ca aceștia să se folosească de o cheie mincinoasă sau chiar cheia proprietarului.

De asemenea, mai mulți constănțeni au fost înșelați chiar de cunoștințele sau de prietenii pe care i-au lăsat să intre în casă, fără a-i supraveghea ulterior.

În sezonul cald, majoritatea persoanelor aleg să doarmă cu ferestrele deschise, fără să știe pericolele la care se expun, una dintre modalitățile preferate de infractori pentru intrarea prin efracție fiind escaladarea geamurilor de la parter, sau chiar de la primele etaje.
Care sunt recomandările Poliției

Autoritățile susțin că una dintre cele mai eficiente modalități de protejare împotriva infractorilor este prin descurajarea fizică și psihologică a acestora, asigurând îngreunarea accesului la bunurile de valoare, dar și adoptând măsuri de siguranță care să inducă răufăcătorilor sentimentul că inevitabil vor fi identificați.

Dacă locuiți la bloc, trebuie să vă asigurați că interfonul și încuietorile funcționează adecvat, dar și că sunt montate astfel încât șuruburile de închidere să fie îndreptate spre interior.

De asemenea, sistemele de alarmare în locuință sunt de mare folos, în special dacă sunt conectate la un dispecerat de monitorizare a acestora.

Pentru cei care locuiesc la parter sau la primul etaj, se recomandă montarea unor grilaje la ferestre, pentru reducerea căilor de acces în domiciliu.

În cazul în care locuiți la casă, cea mai eficientă modalitate de prevenire a situațiilor neplăcute este prin montarea unui sistem de supraveghere video în exterior, dar și iluminarea curții cu senzori de mișcare.

Atunci când părăsiți locuința pe timp de noapte, este recomandat să lăsați o lumină aprinsă în casă, sau un aparat de radio în funcțiune.

În cazul în care plecați în vacanță, rugați vecinii sau prietenii apropiați să procedeze astfel încât casa să nu pară goală, prin ridicarea corespondenței, deschiderea și închiderea ferestrelor etc.

De asemenea, este recomandat ca imaginile din călătorii să fie postate pe rețelele de socializare după ce vă întoarceți acasă, pentru a nu-i informa pe potențialii infractori cu privire la vulnerabilitatea locuinței.

Taguri

Comentează știrea

Ionel io ionel
Marti, 25 iunie

Legea sa schimbat daca ii prindati in casa sau in curte aveti dreptul sa ii omoriti pentru ati face dreptate daca politiai nu fac datoria fata de dumneavoastra

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei