Vizită oficială a Șefului Statului Major al Forțelor Navale în Turcia

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 28 Martie 2023 263
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a desfășurat, în perioada 20-23 martie, o vizită oficială în Ankara, Republica Turcia, la invitația comandantului Forțelor Navale ale Republicii Turcia, amiral Ercüment Tatlioğlu. Agenda vizitei șefului SMFN a debutat luni, 20 martie, cu întrevederea cu ministrul apărării din Turcia, Hulusi AKAR, în cadrul căreia au fost discutate subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, pe fondul evoluțiilor războiului din Ucraina, precum și aspecte despre cooperarea în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât și la nivelul Alianței Nord-Atlantice.
Cea de-a doua zi a vizitei oficiale a început cu depunerea unei coroane de flori la Mausoleul Anıtkabir (monument ridicat în memoria lui Mustafa Kemal Atatürk, liderul Războiului de Independență al Republicii Turcia, fondatorul și primul președinte al Turciei). Programul activităților a continuat cu întâlnirea șefului SMFN cu șeful Statului Major al Apărării din Republica Turcia, general Yașar Güler. Dialogul dintre cei doi oficiali militari a cuprins elemente referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, precum și la cooperarea militară dintre Forțele Navale Române și Forțele Navale Turce. Ulterior, viceamiralul Mihai Panait s-a întâlnit cu comandantul Forțelor Navale ale Republicii Turcia, amiral Ercüment Tatlioğlu, la sediul Comandamentului Forțelor Navale ale Turciei, unde au purtat discuții referitoare la contextul regional de securitate, analiza soluțiilor optime pentru reducerea riscurilor reprezentate de minele marine aflate în derivă și pentru menținerea libertății de navigație în Marea Neagră, importanța dezvoltării relațiilor de cooperare dintre cele două părți, în principal, în domeniul planificării, pregătirii și executării exercițiilor de instruire bilaterale și multinaționale în cadrul NATO, precum și diferite domenii de instruire și formare profesională militară.
În cadrul vizitei oficiale a șefului SMFN, cei trei oficiali turci și-au exprimat recunoștința față de România, pentru sprijinul moral și material acordat de țara noastră în urma tragediei provocate de cutremurele care au avut loc în Turcia, în data de 6 februarie.
Vizita oficială a viceamiralului Mihai Panait a cuprins și o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Turcia, Ștefan Alexandru Tinca, care a transmis aprecierile sale pentru activitatea desfășurată în Turcia și pentru contribuția pe care aceasta o aduce la dezvoltarea colaborării dintre România și Turcia.
Discuțiile purtate în Ankara au reprezentat un bun prilej pentru Forțele Navale Române în identificarea de oportunități pentru dezvoltarea dialogului în domeniul educației militare și instruirii, pentru promovarea contribuției adusă de țara noastră în consolidarea securității în regiunea extinsă a Mării Negre, precum și pentru menținerea și creșterea nivelului actual al cooperării dintre Forțele Navale Române și cele ale Turciei.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei