Ziua Eroilor, celebrată de cadrele militare și elevii constănțeni

de Andreea CARAUA Vineri, 14 Iunie 2024 236
Joi, 13 iunie, cu ocazia sărbătorii religioase Înălțarea Domnului, la Cimitirul Central din Constanța a fost celebrată Ziua Eroilor, de către cadrele militare navale și terestre.
Ceremonia s-a desfășurat în fața monumentului ridicat în cinstea militarilor și civililor care au murit în Al Doilea Război Mondial.
La începutul evenimentului, fanfara militară a cântat imnul de stat, acompaniată de elevii Școlii numărul 10 „Mihail Coiciu”, ai Liceului Tehnologic „Tomis” și Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații.

Ulterior, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a oficializat o ceremonie religioasă pentru sufletele celor care au fost răpuși în luptă.
Acesta a susținut o predică prin care a felicitat autoritățile, dar și școlile prezente, pentru că s-au mobilizat pentru a-i celebra pe cei care s-au luptat pentru un viitor mai bun.
„Felicit Armata care întotdeauna este prezentă la aceste sărbători naționale, pentru că Înălțarea Domnului este o sărbătoare națională a eroilor români. Felicit autoritățile care au poposit aici și pe toți soldații și elevii care se pregătesc să fie și ei apărători ai patriei noastre, pe toți cei care au venit cu copii, pe dascălii lor, pentru că, din vechime, această zi mobiliza școlile, pe dascăli și pe elevi, să vină să aducă flori la mormintele eroilor.

Fie dat ca această zi cu rugăciuni, atât de stăruitoare, atât de frumoasă în expresivitatea ei, să aducă eroilor noștri raze de lumină și le să fim solidari lor și tuturor înaintașilor noștri care ne-au lăsat o țară liberă și demnă”, a spus Înaltpreasfințitul Teodosie.

De asemenea, Cosmin Scurtu, directorul Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Constanța, a ținut un discurs pe care l-a început prin a-i felicita pe elevii și cadrele didactice de la fața locului, susținând că prezența lor simbolizează valoarea evenimentului.
Acesta a amintit motivele sacrificiului eroilor naționali, dar și de responsabilitățile pe care le avem, pentru a oferi un viitor mai bun urmașilor.

„Eroii nu și-au dorit să fie eroi, ei nu au dorit să intre în pământ, cum nu au dorit să își piardă sângele și viața, dar au fost nevoiți pentru ca țara noastră să fie liberă, să aibă demnitate, să aibă liniște, prosperitate, iar copiii noștri să aibă un destin fericit în libertate.
Au fost amintiți aici câțiva dintre eroii neamului care au căzut la datorie în diferite momente istorice. Sunt mult mai mulți.
Cimitirele din România sau din străinătate unde se află și se odihnesc osemintele înaintașilor noștri sunt centrele pe care le purtăm pe umeri cu responsabilitatea pentru ce avem de făcut astăzi, dar mai ales ce avem de făcut mâine.

Fiecare dintre noi să ne întoarcem cu gândurile acolo unde îi avem înmormântați pe ai noștri, pe cei pe care îi știm sau despre care am auzit povești, și o să vedeți fiecare că avem o poveste personală și, în același timp, un destin comun. Acest destin comun ne face responsabili să ne dăm mâna, să spunem într-o voce «onoare și cinstire eroilor neamului», iar noi, cei de astăzi, să le făgăduim că vom avea curajul să ducem țara asta mai departe, acolo unde au visat ei și acolo unde ne dorim pentru copiii noștri”, a declarat Cosmin Scurtu.
La monumentul eroilor din Cimitirul Central, au depus flori și coroane de flori mai mulți reprezentanți ai instituțiilor administrative și de apărare, printre care Ministerul Apărării Naționale, Primăria Constanța, Instituția Prefectului Constanța și structurile Ministerului Afacerilor Interne Constanța. Acestora li s-au alăturat elevii prezenți. Evenimentul s-a încheiat cu o paradă militară în care au fost integrați și cei mici, împreună cu profesorii însoțitori.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei