Adelina Vlad: "Sunt foarte mulți absolvenți de studii superioare care lucrează pe studii medii"

de Petruta RIDICHE Vineri, 30 Iunie 2023 7751
La o lună de la desfășurarea Bursei Generale a Locurilor de Muncă, 400 de constănțeni au reușit să-și găsească de lucru. În plin sezon estival, agenții economici din județul Constanța pun la dispoziție cât mai multe oferte de muncă în domeniul turismului. Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța se așteaptă, precum în fiecare an, ca persoanele în căutarea unui job să dea năvală pe aceste posturi disponibile. Despre acest aspect și despre alte subiecte din teritoriu, am vorbit cu purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanța, Adelina Vlad.
- Care a fost progresul angajărilor în județul Constanța, în urma desfășurării Bursei Generale a Locurilor de Muncă, din luna mai?

- În data de 12 mai, a avut loc Bursa Generală a Locurilor de Muncă. La nivelul județului Constanța, la eveniment au participat peste 40 de agenți economici, care au pus la dispoziția cetățenilor peste 1.000 de posibilități de angajare. La o lună de la desfășurarea evenimentului, 400 dintre participanți au reușit să-și găsească un loc de muncă. Marea majoritate au fost încadrați pe oferte valabile pentru sezonul estival 2023, așa cum se întâmplă, de fapt, în fiecare an. Cea mai mare ofertă de locuri de muncă vine din partea agenților economici care își desfășoară activitatea în domeniul turismului.


- Din ce medii provin cei mai mulți șomeri înregistrați în evidențele AJOFM Constanța?
- Cei mai mulți șomeri înregistrați în baza de date a Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă provin din mediul urban. Sunt mulți și angajările au, și ele, un număr mai mare pentru cei care se află în mediul urban. Dar există și șomeri care fac naveta din localitățile limitrofe municipiului Constanța și sunt angajați în stațiuni de pe litoral. Cei mai mulți sunt angajați în stațiunea Mamaia. Sunt agenți economici care pun la dispoziția persoanelor din zone defavorizate transportul. Îi transportă de la locul de muncă la domiciliu și invers sau decontează cheltuielile respective. Pentru că sunt și zone unde oferta de locuri de muncă este foarte redusă sau inexistentă.
- Ce nivel de studii dețin cei mai mulți angajați din județul Constanța?
- Persoanele cu studii medii au cea mai mare pondere printre angajații din județ. Cei cu studii medii se numără printre cei mai mulți angajați, care sunt sau au fost în șomaj. Pentru persoanele cu studii superioare, ofertele, de regulă, sunt reduse, la bursa locurilor de muncă, dar și ofertele săptămânale depuse de agenții economici. Sunt foarte mulți absolvenți de studii superioare care lucrează pe studii medii. Fie nu și-au găsit de muncă în domeniul în care au studiat, fie își doresc un job și vor să aibă un venit constant. Mai este și posibilitatea în care acești angajați au găsit o ofertă mai bună pe studii medii decât pe studii superioare. Și, atunci, să zicem că banul primează.


- În ce domenii au fost organizate cele mai multe cursuri de formare profesională, la nivel de județ?
- Având specificul județului pe partea de turism, în fiecare an, noi organizăm cursuri de calificare în domeniile de bucătar, ospătar, cameristă, recepționeră, dar nu numai. Avem, în fiecare an, aproximativ 30 de cursuri pe care le organizăm în domenii căutate atât de agenții economici, cât și de șomeri. Este în funcție de ce își doresc șomerii sau unde consideră că au șanse mai mari de angajare, dacă au și o diplomă în domeniu. Cursurile sunt gratuite și valabile tuturor persoanelor înregistrate în evidențele noastre, fie șomeri cu indemnizație care vin din câmpul muncii, fie persoane aflate în căutarea unui job ce nu îndeplinesc condițiile pentru a primi acel ajutor de șomaj.
- Câți angajați sunt calificați în domeniul lor?
- O grupă de la un curs de-al nostru nu poate fi mai mică de 14 persoane, între 14 și 28. Dacă organizăm 30 de cursuri pe an, cu minimum 14 persoane, înseamnă că sunt minimum 420 de persoane necalificate care participă la cursuri în fiecare an.

- Care sunt principalele motive pentru care constănțenii nu reușesc să își găsească un loc de muncă?
- De obicei, șomerii nu reușesc să se angajeze pentru că dețin o diplomă de calificare într-un alt domeniu față de ceea ce găsesc în oferte. Poate unii au lucrat sau poate unii nu și cei mai mulți nu fac dovada abilităților. Fie se duc pe un post care nu este pe măsura calificărilor sau a așteptărilor agentului economic, fie nu se angajează pentru că nu le convine ori programul de lucru, ori salarizarea, ori distanța… Motivele sunt diverse. Și, atunci, încercăm altceva. Dar, oricum, rata șomajului la nivelul județului Constanța întotdeauna este foarte mică, în comparație cu media pe țară. Este de 2%, adică mult mai mică. Ne situăm între primele locuri pe țară la acest aspect.

Zeci de mii de locuri de muncă vacante la nivel național
Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, săptămâna aceasta, sunt disponibile 62.185 locuri de muncă la nivel naţional. Cele mai multe sunt oferite pentru: agent de securitate; curier; lucrător comercial; muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet); manipulant mărfuri; ambalator manual; ajutor bucătar etc.

Din cele 62.185 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 3.125 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (programator; funcţionar administrativ; inginer în diferite domenii de activitate; tehnician electronică; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală etc.), 9.706 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; agent de vânzări; curier; conducător auto transport rutier de mărfuri; şofer autoturisme şi camionete etc). Restul de 12.128 sunt destinate persoanelor cu studii profesionale (lăcătuș mecanic; sudor; confecţioner asamblor articole din textile; fierar betonist; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice). Cele 37.226 locuri de muncă rămase sunt valabile pentru persoanele fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (agent de securitate; muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor; manipulant mărfuri; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; muncitor necalificat în industria confecţiilor etc).

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Interviu

Ultima oră

Titlurile zilei