Directorul Cornel Ionescu: "Avem deficit la personalul TESA din spital, din cauza salariilor neatractive"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 26 August 2022 5284
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța este locul unde ajung lunar mii de pacienți care primesc îngrijirea medicală de care au nevoie și unde investigațiile efectuate sunt numeroase și extrem de complexe. Fiind cea mai mare unitate sanitară din județul nostru, aici pot fi tratate o mulțime de afecțiuni, SCJU acoperind întreaga paletă de specialități medicale. Despre ultimele noutăți, realizările recente, planurile și proiectele pe care și le-a propus și multe altele, am discutat cu directorul spitalului, ec. Ionuț Cornel Ionescu.


-Domnule director, ce v-ați propus până la sfârșitul anului? Ce proiecte aveţi în derulare?
- Până la sfârșitul anului avem în plan să finalizăm lucrările de modernizare de pe secția de Chirurgie plastică, în valoare de aproximativ un milion de lei, finanțate prin Fundația Mecena a SCJU, cu sursă donații diverse. Un alt obiectiv la atingerea căruia lucrăm împreună cu Fundația Mecena a spitalului și cu ajutorul substanțial al președintelui Consiliului de Administrație, Sorin Ciutureanu, și pe care sperăm să îl finalizăm până la finele anului 2022 este igienizarea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU). Suntem în etapa în care am strâns fondurile necesare (din sponsorizări pe Fundația Mecena) pentru înlocuirea tuturor ferestrelor (geam + termopan) și a tuturor ușilor de acces (geam + termopan), lucrări a căror valoare se ridică la aproximativ 400.000 lei.
-Ce tip de aparatură medicală modernă a achiziționat în ultima perioadă unitatea sanitară?
- Din venituri proprii ale spitalului, venituri de la Consiliul Județean Constanța, proiecte pe fonduri europene (SMIS 139470 și SMIS 141713) și sponsorizări pe Fundația Mecena a SCJU s-au achiziționat următoarele: ventilatoare mecanice pentru terapie intensivă, paturi electrice ATI, injectomate automate, ventilatoare funcții vitale și instrumentar medical. Pe lângă acestea, avem și defibrilatoare noi, aparate de ventilare mecanică, încă un aparat de anestezie, un aparat de radiologie cu grafie, un nou computer tomograf și un aparat de radiologie digitală.


- Care sunt veştile legate de Radioterapie?
- În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța, serviciul medical de radioterapie este organizat în parametri optimi și funcționează la capacitate maximă, deservirea făcându-se cu personal specializat și îndestulător ca număr. În prezent, este publicată procedura de achiziție publică pentru încheierea unui acord-cadru de prestări servicii mentenanță aparatură radio-terapeutică și service.

-Se confruntă Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cu un deficit de personal? Care sunt secțiile cele mai afectate?
- În acest moment, nu ne confruntăm cu deficit de personal medical, avem toate secțiile asigurate cu personal specializat, astfel încât să își desfășoare activitatea în condiții optime. Întâmpinăm, însă, probleme la ocuparea posturilor de personal TESA: ingineri, bioingineri pentru aparatură medicală, specialiști IT, specialiști achiziții, economiști, cauza fiind salariile neatractive pentru această categorie de personal.

-Vor fi renovate și alte secții, după încheierea lucrărilor la secția de Chirurgie plastică?
-Suntem convinși că până la sfârșitul anului 2022 vor fi finalizate lucrările de modernizare ale secției de Chirurgie plastică. Avem în plan pe viitor modernizarea secției de Neurochirurgie, împreună cu blocul operator, blocul operator al secției de Obstetrică și Ginecologie și secția de Neurologie, în integralitate.
-Cu ce probleme vă confruntați la acest moment?
-În prezent, nu ne confruntăm cu probleme majore. Desigur, sunt zilnic probleme de rezolvat. În spital nu trece o zi fără să fim puși în fața unei situații care necesită conlucrare și viteză de reacție mărită, acesta este domeniul, nicio zi nu seamănă cu cea care a trecut, dar, cu profesionalismul echipei de conducere, le rezolvăm pe toate.


-Aveți tot ce este necesar pentru valul 6? Duce lipsă spitalul de oxigen, medicamente sau materiale sanitare?
- Da, avem tot ceea ce este necesar traversării valului 6 pandemic și aici mă refer la medicamentele utilizate în protocoalele medicale, materiale sanitare diverse și oxigen medical. Am speranța că vom traversa onorabil această perioadă și nu vor apărea situații critice.
-Au fost menținute sectoarele Covid din spital? Se fac și alte circuite, separate pe secții, pentru bolnavi?
-Până acum, au fost menținute aceleași sectoare destinate tratării pacienților cu simptomatologie Covid și confirmare test PCR și, la recomandarea Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, am organizat pe fiecare secție izolatoare. În ambulatoriul de specialitate al spitalului se fac periodic igienizări la cabinetele medicale care deservesc acest sector.

- Se va mai dezvolta serviciul de imagistică? Se menține relația de colaborare cu centrele private care deservesc spitalul?
- Noi ne dorim să finalizăm procedura de achiziție publică a aparaturii specifice și necesare laboratorului de imagistică. Ulterior, ne organizăm pentru amenajarea spațiului în vederea montării aparatelor medicale ce vor fi recepționate. Deocamdată, funcționăm pe circuitul consacrat.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Interviu

Ultima oră

Titlurile zilei