Aleșii constănțeni susțin reducerea numărului de parlamentari

de Alexandra BĂLAN Joi, 17 Noiembrie 2011 603
Parlamentarii constănțeni se declară pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Mai mult de atât, o parte dintre aceștia susțin că numărul aleșilor din Parlament ar putea fi redus mai mult, în condițiile în care, în această perioadă de criză, s-au făcut tăieri din multe sectoare.
Deputatul PDL Zanfir Iorguș consideră că decizia cetățenilor ca urmare a referendumului realizat în acest sens trebuie respectată. Totuși, în privința Parlamentului unicameral, Iorguș explică faptul că o astfel de modificare are nevoie de schimbarea Constituției.
"Părerea mea este că se putea reduce și mai mult. Dacă cetățenii au hotărât prin referendum, dacă tot spunem că este criză, iar numărul bugetarilor trebuie redus, consiliile județene comasate pentru a reduce cheltuielile, atunci și numărul parlamentarilor poate fi redus considerabil", a declarat Iorguș.
Părerea sa este împărtășită și de către senatorul social democrat Nicolae Moga. Acesta afirmă că decizia oamenilor trebuie pusă în aplicare: "Sunt pentru reducerea numărului de parlamentari. Propunerea USL a fost ca Parlamentul să fie întocmit din 302 de persoane, iar numărul de deputați și senatori să fie raportat la numărul de locuitori ai fiecărui județ, nu cum vor ei, doi senatori și șapte deputați pentru fiecare județ în parte. Nu poți compara Constanța, spre exemplu, cu Vasluiul. O astfel de decizie trebuie gândită și luată în urma unei analize amănunțite".
v v v
Deputatul PDL Maria Stavrositu susține opinia pe care și-a manifestat-o încă de la începutul apariției propunerilor în sensul modificării numărului de parlamentari. Stavrositu spune că acest proiect trebuie implementat și subliniază necesitatea unui Parlament unicameral.
"Cred că 300 de parlamentari sunt suficienți, într-un Parlament unicameral și cu o eventuală cameră a administrațiilor locale în Senat, unde acestea să își trimită reprezentanții. Acești reprezentați vor elabora strategii de dezvoltare și vor apăra interesele comunităților", a declarat Maria Stavrositu.
Reamintim că, în urmă cu câteva zile, coali-ția a convenit să reducă numărul de parlamentari, însă cu menținerea Parlamentului bicameral, deoarece fără voturile opoziției nu ar putea deveni unicameral.
Coaliția a decis ca alegerea pentru Camera Deputaților să aibă loc în baza unui sistem mixt - circa 65% prin vot uninominal, iar circa 35% dintre deputați vor fi aleși pe o listă națională de compensare, urmând ca numărul total al deputaților să ajungă la aproximativ 300.
Pentru Senat, proporția va fi de doi senatori pentru fiecare județ, indiferent de mărimea județului, și câte un senator pentru fiecare sector, rezultând 88 de senatori.
v v v
Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că politicienii găsesc "tot soiul de motive" pentru a nu reduce numărul de parla-mentari la 300, referindu-se în special la cei din coaliția de guvernare, acest obiectiv pu-tând fi îndeplinit prin lege. Șeful statului s-a declarat dezamăgit că partidele din coaliția de guvernare nu reduc prin lege numărul de parlamentari la 300.
"Nu mă voi opri din încercarea de a convinge ca procesul de modernizare a României să meargă înainte. A fost un oarecare succes anul trecut cu adoptarea celor patru coduri, cu legea educației, cu legea micii reforme în Justiție. Dar trebuie să continuăm - noua lege a sănătății, reorganizarea administrativă, Constituția, dacă se poate, doar o jumătate din răspunsul populației la referendum nu poate îndeplini actuala coaliție. Cealaltă jumătate - cu reducerea la 300 de parlamentari - nu e prin Constituție, este prin lege. De aceea, nu am cum să nu fiu intransigent cu acest obiectiv, pentru că spunem că servim poporul, dar când poporul a dat un vot cu peste 80% ca numărul de parlamentari să fie redus la 300, găsim tot soiul de motive", a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că acesta este "turnesolul corectitudinii politicienilor" pe care românii i-au trimis în Parlament. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei