Angel Tîlvăr: "Sprijinul ferm pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova este esenţial"

de Mircea GHIȚĂ Vineri, 24 Mai 2024 199
Sprijinul ferm pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt esenţiale, pe termen scurt şi mediu, în raport cu posibila evoluţie a situaţiei, a afirmat, vineri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la Black Sea and Balkans Security Forum.
„Războiul din Ucraina a arătat necesitatea unei prezenţe aliate robuste, puternice, în regiunea Mării Negre, fiind foarte clară nevoia de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, proces pe care îl susţinem puternic. Sprijinul ferm pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt esenţiale. Trebuie să lucrăm împreună pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova”, a declarat Tîlvăr.
În opinia sa, anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 a transformat Marea Neagră în principala linie de confruntare între Federaţia Rusă şi cei pe care acest stat îi consideră adversarii săi şi a crescut instabilitatea regiunii, afectând interesele NATO şi ale ţărilor riverane, inclusiv ale României.
„În acest fel, Rusia a inaugurat o nouă eră a războiului hibrid în regiunea Mării Negre, unde mijloacele nonconvenţionale, inclusiv manipularea informaţiei şi interferenţele străine, au devenit predominante. Invadarea Ucrainei în luna februarie 2022 a generat o criză majoră de securitate în Europa, evidenţiind, totodată, necesitatea unor capabilităţi de apărare robuste”, a completat Angel Tîlvăr.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei