Începe examenul de Bacalaureat. Luni are loc prima probă

de Madalina PETRESCU Duminică, 16 Iunie 2024 503
Emoții mari pentru elevii de liceu care susțin prima probă a examenului de Bacalaureat 2024: cea la Limba și literatura română, oral. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să știe candidații înainte de a intra în sala de examinare.

Peste 134.000 de candidaţi, dintre care 119.000 din promoţia curentă, sunt aşteptaţi să susţină examenul, la toate probele sau doar la cele nepromovate în sesiunile anterioare.
Potrivit Ministerului Educaţiei, sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de Bacalaureat din acest an începe luni, cu probele de evaluare a competenţelor.

Bacalaureat 2024. La ce oră începe proba la Limba și literatura română, oral

Fiecare probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2024 începe la ora 9.00. Candidaților li se va permite accesul în sala de examen începând de la ora 7:30 și până la ora 8:30. La intrare elevii trebuie să se legitimeze cu actul de identitate. Examenul va începe la ora 9.00, iar timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute (trei ore) și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

Ce se întâmplă dacă un elev întârzie

Dacă elevii nu sunt prezenți la acest examen oral în intervalul precizat mai sus, ei nu vor mai putea susține proba, figurând cu statusul final „Absent” în baza de date cu rezultatele la bacalaureat. Totuși, în cazuri excepționale, când există un motiv bine întemeiat și timpul de întârziere este de doar câteva minute, elevii pot susține proba dacă reușesc să obțină aprobarea Comisiei Naționale de Bacalaureat. În aceste situații, candidații primesc subiectele de rezervă și dau examenul după ora 12.Procedura de desfășurare a examenului este aceeași ca în cazul probei de bacalaureat de dimineață. Elevii care întârzie sunt supravegheați de doi sau trei profesori.

Cum se desfășoară proba

Odată ajunși în fața comisiei, elevii vor extrage un bilet. Prima cerință este să citească textul de pe biletul extras. Următoarea cerință este compusă din trei subpuncte, iar sarcinile sunt variate. Spre exemplu, elevului i se poate cere identificarea tipului de text narativ, a receptorului sau a stilului funcțional. Ultima cerință are în vedere exprimarea unei opinii în legătură cu tema textului. Pentru elaborarea răspunsurilor și prezentarea lor în fața profesorilor examinatori candidatul va avea la dispoziție aproximativ 30 de minute.

Bac 2024. Ce trebuie să știe elevii la Limba română, oral

Proba orală a examenului de Bacalaureat la limba română presupune evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Mai exact, elevii vor trebui să dovedească cât de bine știu să te exprime în limba română. Nota presupune un calificativ (mediu, avansat sau experimentat) și nu va afecta nota finală de la examen. Însă, atenție! Proba orală a examenului de Bacalaureat la limba română este importantă deoarece fără aceasta probă susținută nu vor putea fi susținute probele scrise ale examenului.

La proba orală de comunicare în limba română, elevii de clasa a XII-a trebuie să poată citi corect și cursiv, pentru a obține calificativul mediu, scrie edupedu.ro. Pentru a primi calificatul avansat sau experimentat, elevul trebuie să aibă câteva competențe în plus privind înțelegerea unui text. Astfel, în timp ce un elev utilizator mediu citește corect și cursiv, unul avansat citește corect, cursiv și conștient. În plus, formulează clar și coerent ideile textului. Un utilizator experimentat este elevul care citește corect, cursiv și expresiv. Sintetizează mesajul global al textului și explică aspectele implicite ale acestuia. La capitolul exprimare și argumentare, elevul va primi calificativul utilizator experimentat dacă susține și exprimă cu argumente un punct de vedere personal, demonstrând capacitatea de persuasiune a interlocutorilor.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei