Coaliția PSD-PNL, învingătoare la alegerile europarlamentare

de Madalina PETRESCU Luni, 10 Iunie 2024 429
Duminică, 9 iunie, românii s-au prezentat la vot și pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile europarlamentare a fost, duminică, până la ora 22,00, de 51,12%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Duminică, în mediul urban au votat 44,57%, iar în mediul rural - 59,63%. BEC a anunțat la ora 22.00 care a fost prezenţa la urne, la alegerile europarlamentare pe județe. Astfel, în județul Constanţa prezența a fost de 50,29%, iar pe municipiu de 44,44%.

Potrivit Exit-poll CURS-Avangarde, candidații coaliției PSD-PNL au luat cele mai multe voturi, și anume, 54 de procente. Pe locul al doilea s-au situat candidații AUR cu 14%, iar pe locul al trei-lea, Dreapta Unită cu 11 procente. În continuare, Partidul S.O.S. România a obţinut 3%, Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) - 3 %, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) - 2,00%, candidaţi independenţi - 4.00%, iar celelalte partide 4,00%, spune aceeași sursă.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, duminică seară, după aflarea rezultatelor la exit poll, că rezultatele alegerilor reprezintă o victorie pentru români, având în vedere că aceştia au ieşit în număr mare la vot.

„Suntem aici să celebrăm o victorie, este o victorie a românilor care astăzi au dat o lecţie de democraţie ieşind în număr mare la vot. Peste 2,3 milioane de români au votat ca PNL să reprezinte cea mai puternică forţă politică de dreapta din România şi le mulţumesc. De asemenea, le mulţumesc celor 54 la sută dintre românii care au ieşit la vot pentru că au optat pentru valorile europene, au zis «nu» extremismului şi au votat alianţa”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul său, Marcel Ciolacu a spus că „PSD a câştigat alegerile”, iar „votul a confirmat că am guvernat bine”.

„În această seară democraţia a triumfat. Le mulţumesc românilor că au ieşit la vot astăzi pe caniculă şi au dat legimitate candidaţilor. PSD a câştigat alegerile. Tot ce am obţinut astăzi reprezintă încrederea pe care ne-au
dat-o românii, dar şi munca colegilor noştri. Votul dat astăzi confirmă că am guvernat bine într-o perioadă complicată. PSD a obţinut un scor mai bun decât în 2020. Vom avea mai mulţi primari în oraşe, comune şi mai mulţi consilieri judeţeni. Iar acest lucru se vede şi în scorul de la europarlamentare unde am obţinut 54%”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seară.

Alegeri europarlamentare au avut loc, în acest sfârșit de săptămână, în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Parlamentul European este unicul organism al UE ales direct de cetățeni, fiind format din 720 de europarlamentari, reprezentanți ai celor 450 de milioane de cetățeni ai UE. România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei