Cum a fost sărbătorită ziua de 9 Mai la Medgidia

de Carmen MOCANU Vineri, 09 Mai 2014 54
Zi cu triplă semnificație pentru poporul român, ziua de 9 Mai a fost comemorată la Medgidia prin arborarea drapelelor României și Uniunii Europene și printr-un recital al fanfarei "Dan Spătaru". Începând cu ora 11.00, pe platoul din fața Casei de Cultură au sosit primarul municipiului, Marian Iordache și viceprimarul Luminița Vlădescu, care au asistat la eveniment alături de cei prezenți. 
"Este o zi a bucuriei, deoarece se sărbătorește victoria, independența și Ziua Europei, și noi, românii trebuie să cunoaștem toate evenimentele istorice care dau însemnătate acestei zile de 9 Mai, pentru a acorda acestei date însemnătatea cuvenită", a spus domnul primar Marian Iordache.
Tot în cadrul activităților dedicate acestei zile, elevi ai Școlii Gimnaziale Constantin Brâncuși au distribuit stegulețe și pliante despre Uniunea Europeană. 
Pe lângă Ziua Independenței proclamată în 1877, românii sărbătoresc victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial în 1945, dar și Ziua Europei. În urmă cu 137 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaților proclamă Independența de Stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoașterea internațională a dreptului Națiunii Române de a-și decide singură soarta. Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 Mai 1945, are loc capitularea necondiționată a Germaniei. Astfel ia sfârșit cel de-al II-lea război mondial pe continentul european. Tot în zi de 9 mai, în urmă cu 63 de ani, ministrul de externe al Franței, Robert Șuman propune Germaniei, dar și altor state să pună bazele concrete ale unei Federații Europene indispensabile pentru menținerea păcii, reușind astfel, ca la 1957 să edifice o comunitate economică bazată pe libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor, prin tratatul de la Roma, înființând Comunitatea Economică Europeană. Data de 9 mai a fost aleasă ca zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei