Premierul Marcel Ciolacu susţine combaterea antisemitismului

de Mircea GHIȚĂ Joi, 29 Iunie 2023 117
Premierul Marcel Ciolacu afirmă, într-un mesaj transmis joi la comemorarea a 82 de ani de la Pogromul de la Iaşi, angajamentul ferm al Guvernului pentru continuarea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, discriminării şi a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului şi de condamnare a negării Holocaustului, pentru susţinerea şi protejarea supravieţuitorilor, precum şi pentru promovarea educaţiei şi a cercetării despre Holocaust.
Ciolacu aminteşte că aproximativ o treime din populaţia evreiască din Iaşi a devenit atunci victima politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste care au caracterizat un moment întunecat al istoriei naţionale.
„A fost o etapă a istoriei caracterizată de moarte şi suferinţă, în urma căreia peste 13.000 de evrei - bărbaţi, femei, copii - au devenit victimele Pogromului de la Iaşi. Comemorăm astăzi memoria victimelor acestui eveniment tragic, produs pe fondul unui antisemitism agresiv şi visceral care a otrăvit progresiv România şi Europa”, completează şeful Executivului.
Potrivit acestuia, evenimentele petrecute la Iaşi şi consecinţele tragice ale manifestărilor extremiste care au caracterizat acea perioadă "impun astăzi obligaţia de onoare ca istoria să fie recunoscută, asumată şi ştiută, în mod responsabil, de fiecare dintre noi, pentru a nu fi repetată".
„Ne revine, aşadar, o răspundere particulară de a rememora trecutul, de a-i păstra vie memoria, îndeosebi pentru tinerele generaţii, de a condamna participarea României la Holocaust, de a proteja puţinii supravieţuitori rămaşi şi, de asemenea, de a continua să promovăm educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului”, arată Ciolacu.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei