Avertisment pentru pasionații care vor să-și mărească masa musculară Bărbații care iau steroizi pot dezvolta cancer mamar

de Florentina BOZÎNTAN Joi, 29 Octombrie 2009 3164
Cancerul mamar nu este o boală caracteristică femeilor, ci îi afectează și pe bărbați, chiar dacă într-un procent mai mic. Oncologii atrag atenția că printre factorii care favorizează apariția cancerului se numără și ingerarea de steroizi. De altfel, specialiștii au depistat tumori mamare la tineri constănțeni pasionați de mărirea masei musculare. Bărbații au glande mamare mai puțin dezvoltate, dar acest aspect nu îi ferește de riscul de a dezvolta neoplazii. Din contră, ne-a spus dr. Dana Iuliana Pleș, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, în cazul bărbaților, dat fiind volumul mai redus al pectoralilor, comparativ cu sânii, invazia celulelor canceroase se produce într-un ritm mai alert. Incidența afecțiunii în rândul populației masculine se menține însă scăzută, bărbații reprezentând un procent de 1-2% din totalul pacienților cu tumori mamare. Spre deosebire de femei, în cazul bărbaților tumorile mamare sunt depistate, în general, în fazele incipiente, când șansele de vindecare sunt mai mari. "Bărbații observă mai devreme nodulii, se sperie și se prezintă la medic", a explicat medicul oncolog. Cancerul mamar, asemenea celorlalte tipuri de neoplazii, poate fi tratat dacă este depistat din timp. Simptomele, la fel ca la femei Afecțiunea se manifestă asemănător la ambele sexe, prin apariția unui nodul nedureros sub braț, scurgeri mamelonare, ulcerații în jurul mamelonului. Vârsta medie de diagnosticare a cancerului mamar la bărbați este de 60 - 65 de ani, dar oncologii au depistat afecțiunea și la numeroși tineri. "Avem cazuri de tineri diagnosticați cu tumori maligne mamare, din rândul celor care merg la sală pentru a-și crește masa musculară. Atenție! Ingerarea de hormoni de creștere sau steroizi este unul dintre factorii care duc la dezvoltarea cancerului mamar și ar trebui să se aibă în vedere și acest aspect înainte să se ia hormonii respectivi", a specificat dr. Dana Iuliana Pleș. Un alt factor implicat în apariția neoplaziei mamare la reprezentanții sexului tare este dezvoltarea exagerată a mamelelor, denumită în termeni medicali ginecomastie și care poate apărea, de asemenea, ca urmare a ingerării de steroizi. Ginecomastia poate fi determinată și de unele medicamente cardiace, de antibiotice și de obezitate. Risc de dezvoltare a cancerului mamar prezintă și bărbații cu un nivel ridicat de estrogen. Nu trebuie ignorați nici factorii genetici, a mai arătat medicul oncolog, iar bărbații care au în familie femei cu acest tip de cancer ar trebui să fie prevăzători. În ceea ce privește tratamentul, cel mai frecvent se apelează la extirparea tumorii prin intervenție chirurgicală, pronosticul fiind bun, în special în cazurile neavansate. În general se practică masectomia totală, prin care este scoasă glanda mamară, cât și pectoralii.
Taguri

Comentează știrea

Florindavid
29 octombrie 2013
Suplimente culturism

Atata timp cat incerci sa trisezi si sa obtii masa musculara rapid cu substante chimice e normal sa se intample si asa ceva. Si eu fac culturism dar nu iau steroizi. De 6 luni iau un supliment din plante Probolan50 care imi da rezistenta si imi arde grasimile. Isi face efectul mai greu, dar macar stii ca nu o sa ai efecte adverse!

Sebi
15 noiembrie 2013
Probolan50

Salut Florin! Tu in cat timp ai inceput sa pui masa musculara cu suplimentul ala? Si cate serii de exercitii faci pe saptamana? Am auzit si eu ca ar fi eficient produsul ala! Poti sa-mi trimiti si mie pe mail ([email protected]) prospectul cu ingredientii? Multumesc mult!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei