Provocată de un fruct nespălat sau o plăcintă de patiserie ținută în condiții neigienice, gastroenterita sau "diareea de vacanță", cum este cunoscută de către pacienți, face foarte multe victime în fiecare vară. Medicii atrag atenția că alimentele nespălate și incorect depozitate creează "porți de intrare" în organism pentru viruși sau microbi care provoacă extrem de multe neplăceri.
Deși boala poate apărea și în sezonul rece, gastroenterita este una dintre afecțiunile care se manifestă cu precădere pe timpul verii, din cauza alimentelor alterate și a lipsei de igienă a consu-matorilor. Medicii susțin că, în cele mai multe dintre cazuri, pacienții au nevoie de internare și supraveghere medicală pentru a se pune pe picioare.
"Consumul de alimente sau lichide infestate cu germeni specifici gastroenteritei produc, în fiecare an, pe timpul verii, sute de îmbolnăviri. Chiar dacă avem și cazuri sporadice în restul anului, încă de la începutul verii, la camera de gardă a spitalului se pre-zintă sute de pacienți.
În ultima săptămână, la spital s-au înregistrat peste 140 de pacienți cu simptome de boală, majoritatea având nevoie de internare", a explicat dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Boala intră la internări "evitabile"
Potrivit medicului, care susține că majoritatea pacienților prezintă manifestări violente de boală și că au nevoie de monitorizare în cadrul spitalului, această afec-țiune a fost scoasă de pe lista bolilor care se tratează în cadrul spitalului.
"Potrivit noului contract - cadru, toate bolile diareice acute au ieșit de sub tutela spitalizării, acum fiind încadrate la spitalizări evitabile. Cu alte cuvinte, pacienții care se prezintă la camera de gardă cu simptome specifice sunt stabilizați și trimiși să își continue tratamentul acasă.
Cât privește modalitatea de prescriere a tratamentului, aceasta se face prin foaia de zi, astfel că pacientul poate merge direct la farmacie pentru a i se elibera rețeta", mai spune medicul.
Ce manifestări are boala
Boala debutează brusc, la 12 de ore după infectare și se manifestă prin diaree, lipsa poftei de mân-care, greață, vărsături, crampe ab-dominale, stare generală alterată din cauza deshidratării, oboseală și febră. Medicul spune că des-hidratarea la copii și la vârstnici este extrem de periculoasă și că poate avea consecințe grave.
Ce recomandă medicul
Pentru că boala apare foarte des la cei aflați în vacanță pe litoral, medicul susține că părinții trebuie să fie foarte atenți la alimentele pe care le cumpără copiilor din stațiuni și la igiena acestora.
"Igiena este criteriul de bază prin care sunt evitate foarte multe boli. Așadar, mare atenție de unde cumpără alimentele pe care apoi le dau copiilor, mare atenție la igiena mâinilor. Foarte important este și ca cei mici să nu fie ținuți în soare toată ziua, acest lucru favorizând oricum indigestia și diareea", a completează medicul.