Boala inflamatorie intestinală este determinată și de predispoziția genetică

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 01 Martie 2024 287
Semnele de inflamație intestinală sunt caracteristice unui grup de afecțiuni grupate sub denumirea generică de boală inflamatorie intestinală (BII). Cele două tipuri principale de boli caracterizate de inflamație intestinală sunt boala Crohn, care poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal și colita ulceroasă, care afectează în primul rând colonul și rectul. Ambele afecțiuni, susțin medicii, prezintă o serie de simptome determinate de inflamația continuă și deteriorarea țesuturilor intestinale. Din păcate, aceste boli sunt frecvente, afectând milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale de Gastroenterologie, se estimează că aproximativ 6,8 milioane de oameni la nivel global suferă de inflamație intestinală.
La momentul actual, se consideră că mai mulți factori contribuie la dezvoltarea sa. În primul rând, o predispoziție genetică este sugerată de numeroase studii, persoanele cu o rudă de gradul I ce a prezentat această afecțiune având un risc crescut de a dezvolta boala.
În al doilea rând, microbiomul intestinal, reprezentat de populația de microorganisme care se află la nivel intestinal, joacă un rol semnificativ în patogeneza afecțiunilor de acest spectru. De asemenea, un dezechilibru al microbiomului, cunoscut sub numele de disbioză, a fost puternic asociat cu dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale. Factorii de mediu contribuie, și ei, la apariția acestora, multiple studii sugerând că factori precum dieta, fumatul și utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene pot crește riscul de BII.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei