Cauze care duc la instalarea durerilor abdominale repetate la copii

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 21 Octombrie 2023 295
Durerea abdominală recurentă (DAR) la copii este caracterizată prin apariţia mai multor episoade de suferinţă, care apar pe parcursul a cel puțin trei luni și afectează capacitatea copilului de a efectua activități normale. Aceasta poate fi cauzată de diferite boli sau poate să nu existe deloc afecțiuni de bază. Totuşi, dacă cel mic este consultat de un medic și toate cauzele medicale sunt excluse, atunci se stabilește diagnosticul.
Diferența dintre durerea abdominală recurentă de cauză organică și cea recurentă funcțională este greu de găsit, întrucât aceste afecțiuni nu se exclud reciproc în cazul copiilor. Potrivit dr. Ana Maria Bobu, complicațiile psihologice ale bolii organice sunt frecvente și chiar la copiii cu tulburări pur funcționale, factorii organici putând contribui la simptomatologie. În ciuda multor studii, cauzele sindromului durerii abdominale funcționale la copii rămân necunoscute. Durerea nu se datorează pur și simplu modelării sociale sau unui mijloc de evitare a școlii, deși în unele cazuri poate fi important.
„Definirea rolului factorilor psihologici este și mai dificilă. Deși unele studii au sugerat că factorii stresanți de mediu sunt responsabili, altele au indicat contrariul. În mod clar, trebuie implicați și alți factori, deoarece nu toți copiii care trec prin experienţe neplăcute dezvoltă dureri abdominale. Prin urmare, cea mai utilă abordare este una biopsihosocială în care durerea abdominală recurentă este privită ca răspunsul copilului la factori biologici, influențați de temperament (personalitatea în curs de dezvoltare a copilului) și întăriți de mediul familial și școlar. În principiu, majoritatea copiilor mici vor prezenta dureri în jurul ombilicului. Cu toate acestea, durerea centrată în jurul abdomenului s-ar putea datora mai multor cauze care trebuie luate în considerare la evaluarea unui copil cu dureri abdominale recurente. Unele dintre aceste cauze nu sunt foarte grave, în timp ce alte cauze necesită îngrijiri pe termen lung”, a subliniat medicul.
Cauzele posibile ale durerii abdominale recurente cu o cauză organică, care ar trebui luate în considerare pe baza istoricului, examinării fizice și testării sunt: sindromul durerii abdominale cronice sau recurente. În astfel de cazuri, durerea este greu de definit, periombilicală și nu are legătură cu mesele sau cu mișcările intestinale. Uneori, poate fi însoțită chiar de greață și dureri de cap. De asemenea, refluxul acid sau constipația pot duce la instalarea durerilor. Alteori, însă, şi fisurile anale pot provoca dureri abdominale, la fel ca şi intoleranța la lactoză, infecțiile parazite ale intestinului subțire și gros etc.
În ceea ce priveşte diagnosticul durerii abdominale funcționale, acesta este adesea bazat pe raportul simptomelor și examinarea fizică normală. De asemenea, este foarte posibil ca medicul să aibă nevoie de anumite teste pentru a stabili diagnosticul. Rezultatele testelor de screening ghidează adesea medicul în a decide dacă sunt necesare teste suplimentare sau dacă poate fi început un proces de modificări ale dietei, administrarea stresului sau medicația. Dacă istoricul, examinarea fizică sau rezultatele testelor de screening sunt anormale, pot fi necesare teste suplimentare.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei