Cauzele care pot declanșa neurodermatita și simptome specifice

de Petruta RIDICHE Luni, 23 Octombrie 2023 308
Neurodermatita, cunoscută, în termeni medicali, sub numele de lichen simplex chronicus, reprezintă o afecțiune cronică a pielii care apare în special între 30 și 50 de ani și provoacă mâncărimi severe pe o porțiune de piele. Iar dacă persoana se scarpină sau se zgârie, senzația de mâncărime devine și mai intensă. Pielea se va îngroșa și pot apărea pete solzoase, de regulă pe gât, la încheieturi, pe antebrațe, pe picioare sau în regiunea anală.
Această afecțiune poate interfera cu activitățile de zi cu zi. În unele situații, poate să aibă loc o transformare malignă a leziunilor lichen simplex cronice în carcinom cu celule scuamoase sau carcinom verrucos. De aceea, este esențial un consult medical de specialitate atunci când apar simptomele.
De ce apare neurodermatita
Cauza exactă a neurodermatitei nu este cunoscută. Specialiștii, totuși, spun că un rol esențial în apariția afecțiunii îl joacă factorii de mediu, tulburările sistemice și factorii psihologici. Specialiștii spun că lichenul simplex cronic se activează din cauza unor factori emoționali, care adesea duc la mâncărimi repetate și ciclice pentru a calma tulburările emoționale. În general, stresul emoțional este cel care provoacă apariția neurodermatitei. Există, totuși, dovezi care arată că afecțiunea poate să apară și din cauza altor dermatoze. Mâncărimile persistente și zgârierea pielii pot debuta atunci când ceva irită pur și simplu pielea, precum îmbrăcămintea prea strânsă sau mușcătura unei insecte.
Factori de risc în neurodermatită
Medicii ne spun că sexul și vârsta se numără printre factorii importanți de risc al afecțiunii. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune decât bărbații, iar boala tinde să apară mai ales între 30 și 50 de ani. Neurodermatita poate fi diagnosticată și la unii copii care au dermatită atopică, dar cazurile sunt foarte rare. Totodată, persoanele cu antecedente personale sau familiale de eczeme, psoriazis sau afecțiuni similare ale pielii sunt mai susceptibile să dezvolte neurodermatită.
Anxietatea și stresul pot declanșa, la rândul lor, mâncărimile asociate cu neurodermatita. Mai mult, specialiștii spun că afecțiunea apare la persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă. Tulburarea obsesiv-compulsivă este o afecțiune de sănătate mintală care provoacă idei și gânduri nedorite de care pacientul nu poate să scape. A avea aceste gânduri și idei duce la un nivel foarte mare de stres sau de anxietate. Pentru a face față acestor gânduri, oamenii simt adesea nevoia să repete anumite comportamente. Un exemplu ar putea fi verificarea obsesivă a ușilor, pentru a se asigura că acestea sunt închise. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei