Cazurile de diabet, în creștere

de Andreea NĂSTASE Marţi, 25 Noiembrie 2014 112
Diabetul zaharat înregistrează o creștere epidemică a numărului de cazuri în România. Cum afecțiunea are implicații serioase din perspectiva suferinței persoanelor afectate asupra sistemului sanitar și financiar, atât prin costurile aferente îngrijirii medicale, cât și prin resursele necesare, se impun măsuri urgente de prevenție și control. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile dezbaterii "Diabetul zaharat - problemă de sănătate publică", eveniment organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
"Diabetul zaharat este una dintre cele mai importante provocări ale secolului XXI și trebuie tratată ca o problemă de sănătate publică prioritară. Este o boală cronică netransmisibilă, incurabilă, în creștere și costisitoare.
Este principala cauză de orbire, de insuficiență renală, atac vascular cerebral, infarct de miocard acut, neuropatie diabetică și picior diabetic. Vorbim de complicații debilitante, care provoacă anual milioane de decese. Este momentul să acționăm cu mai multă implicare decât până acum pentru a preveni diabetul și pentru a controla mult mai bine boala, prevenind în acest fel complicațiile asociate", a declarat dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Printre problemele majore ale sistemului românesc de îngrijire în diabetul zaharat specialiștii amintesc lipsa specialiștilor, numărul mic al dispozitivelor pentru managementul diabetului (pompe de insulină, bandelete de glicemie, senzori și aparate pentru monitorizarea continuă a glicemiei), educația deficitară a persoanelor cu diabet, Registrul național de diabet și accesul precar la terapii moderne.
Din cauza acestor indicatori, România ocupă locul 27 din 30 de țări europene, la capitolele prevenție și tratament în diabetul zaharat, potrivit Indexului European de Diabet, dat publicității în septembrie 2014.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei