Ce pericole ne pândesc în piscinele publice r Apa contaminată sau tratată cu substanțe toxice ne poate îmbolnăvi grav

de Andreea PERHAIȚĂ Miercuri, 29 Iunie 2011 597
Chiar dacă zilele acestea nu avem parte de călduri prea mari, canicula nu va întârzia să apară. Pentru a ne răcori în zilele fierbinți, mulți dintre noi alegem piscinele. Apă fără alge, fără meduze, caldă și numai bună de plonjat, alternativa pare destul de bună față
de marea verzuie
și urât mirositoare
din ultima perioadă.
Dar să nu vă gândiți că nu există pericole și în piscină. Uneori, apa aceea cristalină poate ascunde numeroase bacterii sau substanțe toxice folosite pentru dezinfectare. Medicii avertizează că există multe boli transmisibile și nu numai, care pot fi contactate la piscină și de care ar trebui să ne ferim. Vă prezentăm în cele ce urmează cele mai des întâlnite afecțiuni cauzate de apa din piscine.
Dizenteria bacilară
Dizenteria bacilară sau shi-geloza este o infecție bacteriană acută, caracterizată prin febră, vărsături, greață, crampe și diaree, cauzate de bacteria Shigella. Se transmite atât direct, cât și indirect, pe cale fecal-orală, și poate apărea ca urmare a inges-tiei de alimente sau apă conta-minată.
Infecția cu E. coli
Infecția cu Escherichia coli afectează organismul provocând diaree care alternează cu scaune normale, aspectul lor putând varia de la scaune fără urme de sânge până la scaune intens hemoragice. În majoritatea cazurilor de infecție cu E. coli, diareea este asociată cu sindrom hemolitic uremic, afecțiune care poate determina insuficiență renală acută, în special la copiii mici. Transmiterea bacteriei se face prin consumul apei contaminate sau înotul în apă contaminată.
Leptospiroza
Cunoscută sub diferite denumiri - boala Weil, icterul hemoragic, leptospiroza este o zoonoză bacteriană (infecție ce afectează animalele, dar care se poate transmite și la oameni). Ca simptome, se caracterizează prin febră, frisoane, mialgii severe, icter, erupții cutanate, hemoragie cutanată sau a mucoaselor. Se poate transmite prin apa contami-nată cu urina animalelor domestice sau sălbatice.
Giardioza
Giardioza este o boală para-zitară provocată de infecția intestinului subțire cu un protozoar flagelat. De regulă, această infecție nu prezintă simptome, însă uneori apar manifestări intestinale precum diareea cronică, crampe abdominale, flatulență, scaune frecvente, pierdere în greutate. Giardionza apare cu pre-cădere la copii și adesea este asociată cu consumul apei dulci contaminată, înotul în piscine sau bazine.
Hepatita A
Numită și hepatită infecțioasă, hepatita virală A este o boală frecvent asociată cu contaminarea apei potabile, problemă care se poate agrava atunci când rețeaua de canalizare devine supraso-licitată din cauza ploilor abundente sau a inundațiilor. Deoarece această boală este cauzată de un virus, tratamentul corect nu constă în administrarea de antibiotice.
Gastroenterita virală
Gastroenterita virală epidemică este o boală similară cu hepatita A, dar cauzată de un virus și nu de o bacterie. Virusul se transmite mai ales pe cale fecal-orală, deși unele studii au indicat că transmiterea se poate face și de la om la om (prin contact uman) sau chiar prin aer. Centrele spa, piscinele și bazinele cu apă caldă au fost locuri implicate în declanșarea unor astfel de focare epidemice de gastroenterită virală. Se poate manifesta de la boală diareică ușoară, cu simptome de vărsături, greață, febră, până la forme grave, cu deshidratare severă, care necesită îngrijiri medicale.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei