Cearcănele la copii pot ascunde o mulţime de afecţiuni

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 10 Octombrie 2023 308
Chiar dacă sunt mici, și copiii pot avea cearcăne, acestea reprezentând hiperpigmentarea pielii de la nivelul pleoapei superioare și inferioare. Acest lucru se întâmplă în urma subțierii pielii și îngustarea vaselor capilare implicate în procesul de irigație a pleoapelor. Cearcănele la copii pot fi cauzate, însă, de anumite afecțiuni sau stări patologice.
Cea mai frecventă cauză de apariție a cearcănelor în rândul copiilor este congestia nazală, manifestare clinică prezentă în cadrul următoarelor afecțiuni respiratorii: rinită inflamatorie, rinită alergică, sinuzită, polipi nazali (vegetațiile adenoide), hipertrofie amigdaliană și amigdalită. Potrivit dr. Valeria Trandafir, congestia nazală determină scăderea aportului de oxigen cu apariția hipoxiei tisulare locale și ruperea capilarelor care irigă pielea pleoapelor. În urma acestei evoluții se produce hiperpigmentarea regiunii palpebrale cu apariția cearcănelor la copil.
Tocmai de aceea, tratamentul cearcănelor la cei mici presupune îndepărtarea cauzei declanșatoare și nu a efectului. Cauzele declanșatoare pot fi una dintre următoarele afecțiuni: anemia, deficitul de vitamină B12, sindromul de deshidratare, dermatita atopică, infecțiile oculare. Afecțiunile care determină cel mai frecvent apariția cearcănelor la copii, manifestările clinice și tratament sunt rinita inflamatorie și rinita alergică. „Rinita inflamatorie este o inflamație a mucoasei nazale, acută sau cronică, apărută de cele mai multe ori în urma unor infecții virale. Din punct de vedere clinic, boala se caracterizează prin congestie nazală, febră sau subfebrilitate, cefalee, oboseală și apariția cearcănelor. Acestea din urmă sunt secundare congestiei nazale. În urma apariției congestiei nazale are loc reducerea cantități de aer inspirat, cu scăderea secundară a oxigenării locale. Aceasta duce la apariția hipoxiei locale cu ruperea capilarelor îngustate de la nivelul pielii pleoapelor și hiperpigmentare acestora din urmă”, a explicat medicul.
Tratamentul presupune ameliorarea inflamației nazale și îndepărtarea congestiei nazale. După administrarea tratamentului, cearcănele vor dispărea spontan.
Rinita alergică, în schimb, reprezintă inflamația mucoasei nazale indusă de substanțele alergenice prezente în aerul atmosferic (polen, mucegai, acarieni, cosmetice, praf de casă, alergii alimentare, etc.). Copilul cu rinită alergică poate prezenta oboseală, cefalee, congestie nazală, cearcăne, iritație și prurit conjunctival, lăcrimare, prurit nazal, respirație ucală. Cearcănele apărute în cadrul rinitei alergice au culoare violacee și pot fi însoțite de edeme palpebrale.
În astfel de situaţii, tratamentul presupune îndepărtarea factorilor alergenici, administrarea tratamentului medicamentos și imunizare (specifică sau nespecifică). Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antihistaminice și corticoterapie pentru diminuarea componentei alergice, medicamente pentru reducerea inflamației rinosinusale de natură alergică și decongestionante nazale, pentru ameliorarea congestiei nazale.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei