Cum tratăm manifestările menopauzei, o necunoscută, chiar și pentru medici

de Petruta RIDICHE Vineri, 24 Noiembrie 2023 290
Perioada menopauzei apare în jurul vârstei de 45-50 de ani și, odată cu ea, vin o serie de neplăceri care pot afecta profund calitatea vieții femeilor - atât de ordin fizic, cât și de ordin psihologic. Într-un timp, terapia de substituție hormonală, cu estrogen, era la mare modă, însă, în ultimii ani, studiile specialiștilor în domeniu au arătat că administrarea de estrogen este asociată cu riscul apariției unor neoplasme în sfera genito-mamară, dar și cu risc cardiovascular crescut, cu risc de accident vascular cerebral și de infarct.
Tocmai din aceste motive, oportunitatea tratării manifestărilor care însoțesc menopauza rămâne, pentru medicii endocrinologi și nu numai, o problemă deschisă, cu răspunsuri incomplete.
„Sănătatea femeii la menopauză este o temă reală de sănătate publică. Mai mult de jumătate din populația globului este reprezentată de femei, iar pe măsură ce speranța de viață crește și populația îmbătrânește, tot mai multe femei ajung într-o perioadă pe care mulți au tendința să o considere la limita patologiei”, precizează conf. dr. Diana Păun.
Organizația Mondială a Sănătății definește menopauza ca fiind acel moment în care apare oprirea definitivă a menstrelor ca urmare a pierderii activității ovariene. În prezent, menopauza este recunoscută ca fiind un moment fiziologic prin care se face trecerea de la o activitate ovariană normală la anularea ei definitivă. Potrivit medicului Diana Păun, mulți consideră menopauza ca fiind ceva patologic din cauză că, pe lângă amenoree, apar o serie de alte simptome și manifestări. Dintre ele, cele mai cunoscute și frecvente sunt bufeurile sau valurile de căldură.
Specialiștii menționează, pe lista celor mai frecvente simptome ale menopauzei, amenorea definitivă sau lipsa perioadelor menstruale, valurile de căldură, atrofia urogenitală cu apariția dispareuniei, infecțiile genitale și urinare, incontinența urinară, în special la efort și subțierea epidermului și ridarea pielii.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei