De ce au nevoie constănțenii de etnie romă de mediatori sanitari

de Alexandra MALACHI Vineri, 03 Februarie 2012 362
Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, a organizat, ieri, o dezbatere publică cu scopul de a informa autoritățile locale cu privire la mediatorii sanitari.
Acțiunea face parte din proiectul denumit "Programul de mediere sanitară: provocări și oportunități pentru comunitățile cu romi din județul Constanța". Evenimentul a avut loc la hotelul Ibis din municipiu, unde au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor publice locale, ai organizațiilor sanitare, ai direcției județene de sănătate publică, dar și reprezentanți ai comunităților de romi.
Claudia Bibire, coordonatorul proiectului, spune că la ora actuală, în județul Constanța sunt opt mediatori sanitari care au rolul de a face legătura între comu-nitățile de romi și autoritățile locale. "Mediatorul sanitar este o femeie de etnie romă care le învață pe femeile din comunitate diferite lucruri cum ar fi metodele contraceptive, cum să-și vaccineze copiii sau cum să își facă diverse acte. Aceasta reprezintă comunitatea de romi din respectiva localitate și facilitează comunicarea între medici sau primărie și romi", a declarat Claudia Bibire.
"Prin acest proiect se dorește conștientizarea autorităților locale cu privire la nevoia mediatorilor sanitari. Foarte mulți primari nu au vrut sau nu au înțeles cu ce se ocupă aceste femei și nu vor să lucreze cu ele. De aceea încercăm să informăm cât mai eficient primăriile", a mai spus reprezentantul Centrului Romilor pentru Politici de Sănătate. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei