De ce sunteți obosiți după masă. Ce spun specialiștii

de Mirabela ȘERBĂNESCU Luni, 08 August 2022 121
Vă simțiți obosiți după ce ați mâncat? Specialiștii susțin că nu este deloc neobișnuit să vă simțiți așa după masă. Aceștia sunt de părere că, deși încă nu este foarte clar de ce cineva se simte obosit după ce a mâncat, majoritatea dovezilor indică o activare a ceasurilor naturale. De ce apare oboseala după masă? Ființele umane au stadii de veghe și de somn, precum și de foame și sațietate. Astfel, ora mesei poate accelera sau încetini acest proces. De asemenea, ceea ce mâncați este mai important decât cantitatea. Totodată, ciclul foame-sațietate este guvernat de unul dintre ele. În principiu, etapele în care organismul dezvoltă anumite activități sunt dirijate de mici obiceiuri care însoțesc oamenii încă de la naștere. Altfel spus, ceasurile biologice se adaptează la anumiți factori ciclici din mediu și sunt formate din molecule specifice care interacționează cu celulele. Acestea se găsesc în aproape toate țesuturile și organele, motiv pentru care se numesc periferice, pentru că sunt coordonate de un ceas principal situat în hipotalamus, la nivelul creierului, care primește informații prin simțuri.

La rândul său, ritmul circadian presupune schimbări fizice, mintale și comportamentale care urmează un ciclu zilnic. Răspunde, în primul rând, la lumină și întuneric. De exemplu, să dormiți noaptea și să fiți treaz în timpul zilei. Ca urmare, ceasul creierului controlează producția unui hormon care vă face să adormiți, cunoscut sub numele de melatonină. Când există mai puțină lumină, se secretă mai multă melatonină.
 
De asemenea, ritmul circadian controlează și alimentația, așa cum hipotalamusul reglează foamea, pofta de mâncare și sațietatea. Așadar, somnul și mâncarea sunt un binom inseparabil, guvernat de un grup de hormoni. În aceste condiții, ceea ce mâncați și când mâncați influențează calitatea somnului. De exemplu, consumul de alimente bogate în proteine (carne, pește, leguminoase, nuci, ouă și produse lactate) crește activitatea neuronilor care produc orexină. Prin urmare, organismul va petrece mai mult timp activ și treaz. În cazul grăsimilor, acestea încetinesc procesul digestiv, producând oboseală și somn. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei