Depistat la timp, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri

de Madalina PETRESCU Marţi, 09 Mai 2023 329
Cancerul ovarian depistat în stadii incipiente poate fi vindecat în 90 - 95% dintre cazuri, însă, în prezent, boala este diagnosticată în stadii avansate, când deja s-a răspândit la ţesuturile din jur, a transmis, luni, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

FABC atrage atenţia, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian - 8 mai, că şansele de supravieţuire cresc cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme şi, de aceea, controalele de rutină periodice sunt esenţiale în contextul în care în fiecare zi trei românce mor de cancer ovarian.

Potrivit statisticilor, în 2020, 1.121 de femei din România au murit de cancer ovarian, iar 1.909 au fost diagnosticate cu această boală, în timp ce în Europa s-au înregistrat 66.000 de noi cazuri, potrivit Agerpres.

„Prezenţa la medic şi controalele ginecologice anuale de rutină, preventive, sunt esenţiale, mai ales când aveţi antecedente în familie! Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient. Atunci când vă adresaţi devreme medicului, puteţi supravieţui”, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia.

În ciuda progreselor ştiinţifice din ultimii ani, conform statisticilor, doar aproximativ jumătate dintre femei vor trăi cel puţin 5 ani după diagnosticare şi doar aproximativ una din trei va trăi cel puţin 10 ani.

Cezar Irimia a anunţat înfiinţarea unui grup de Facebook pentru pacientele cu această afecţiune, prietenele şi rudele lor.

„Este un grup închis, doar pentru femei. Din discuţiile noastre cu pacientele cu cancer ovarian, am înţeles nevoia creării unui spaţiu sigur în care ele să discute liber despre ce înseamnă această boală, ce a adus ea în vieţile lor şi cum le modifică viaţa de zi cu zi. Grupul se numeşte Cancerul ovarian. Grup doar pentru femei - paciente, rude şi prietene - şi vă rog să îl daţi mai departe, să ajungă la cât mai multe femei”, a mai transmis Irimia.

Potrivit specialiştilor, femeile care au o rudă de gradul întâi care a suferit de această afecţiune, au un risc de aproape două ori mai mare de a face cancer ovarian.

În cazul femeilor cu cancer ovarian ereditar, boala apare cu aproximativ 10 ani mai devreme faţă de cele care nu au avut în familie un caz.

Factorii de risc pentru apariţia cancerului ovarian sunt antecedente familiale - cancer ovarian, mamar etc., vârsta de peste 50 de ani, mutaţii genetice.

Tratamentul cancerului ovarian poate include chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, intervenţii chirurgicale, terapii ţintite sau o combinaţie între acestea.



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei