Din ce cauze scrâșnesc din dinți copiii mici. Ce poate ascunde acest obicei

de Petruta RIDICHE Joi, 12 Octombrie 2023 174
Scrâșnitul din dinți reprezintă un fenomen destul de des întâlnit printre copii. Se estimează că între 14 și 20% dintre ei l-ar experimenta. Bruxismul, căci despre această este vorba, în termeni medicali, reprezintă încleșterea sau strângerea și frecarea cu putere a dinților de sus și a celor de jos. Problema apare la toate vârstele, inclusiv la adulți, fără deosebire de sex. Totuși, cei mai afectați sunt copiii, mai ales în perioadele de vârstă între 3-6 ani și 10-12 ani.
Este o multitudine de posibile cauze pentru care copiii fac acest lucru. Dintre acestea, frecvent invocată este malocluzia, adică relația anormală între dinții celor două arcade, în sensul că aceștia nu „cad” perfect unii peste alții. Acest lucru se întâmplă deoarece dinții și maxilarele copiilor cresc în faze inegale.
Astfel, că un răspunsul natural ei își freacă dinții, căutând să aducă rândul de sus peste cel de jos, într-un mod confortabil. Cu timpul, obiceiul devine reflexă, greu controlabilă. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, episoadele de bruxim au loc noaptea, când copilul nu este conștient de ceea ce face. De asemenea, s-au observat legături de cauzalitate și cu stresul emoțional pozitiv sau negativ. Poate fi o dorință arzătoare, o întâmplare marcantă din trecut, supărarea sau mânia, anxietatea, frica, frustrarea sau disconfortul. Adesea, aceste stări sunt asociate cu dizarmoniile în familie sau cu probleme la grădiniță sau școală. Uneori, copiii au griji la care nici nu ne-am gândi vreodată.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei