Este sau nu ereditar cancerul de prostată?

de Florica ZDRU Miercuri, 27 Februarie 2013 271
Este adevărat, pacienții care au avut în familie persoane diagnosticate cu cancer de prostată se tem că moștenirea genetică i-ar putea aduce și pe ei, într-o zi, în această situație. 
Însă, potrivit dr. Anca Cristescu, medic primar specialist în cadrul Clinicii Homeomed, toate cercetările realizate pe tema cauzelor care favorizează dezvoltarea acestei boli au stabilit că o proporție foarte redusă, de circa cinci, maximum 10 la sută poate fi atribuită cauzelor de natură ereditară. Cât privește diferența de până la circa 90 la sută, aceasta se datorează modificărilor la nivel celular care apar în timpul vieții din cauza felului în care bărbații au grijă de propria sănătate. 
Așa stând lucrurile, medicul consideră că prevenirea ar trebui să fie principala preocupare a bărbaților, șansele de îmbolnăvire fiind cu atât mai mici cu cât se cunosc factorii care influențează apariția bolii. 
Iată câțiva factori de risc: vârsta (două din trei cazuri de cancer prostatic apar la bărbații de peste 65 de ani), baza genetică, alimentația îndelungară bogată în lactate grase și carne roșie, consumarea cu zgârcenie a fructelor și legumelor, fumatul, sedentarismul, obezitatea.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei