Iată care sunt cele mai frecvente tulburări intestinale la copii

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 07 Mai 2022 192
Tulburările intestinale sunt cele mai des întâlnite afecţiuni la copii. Constipaţia este totuşi o problemă frecventă, fiind caracterizată de obicei prin mişcări peristaltice prea puţine sau prin scaune uscate şi tari.
La instalarea constipaţiei la copii, pot contribui mai mulţi factori.
Dr. Liliana Banioti menţionează că, în cazul copiilor, „constipaţia are la bază un dezechilibru alimentar dintre proteine şi fibre, acestea din urmă fiind mult prea puţine”.
 
De aceea, este important să vă încurajaţi copilul să mănânce mai multe fructe şi legume şi să bea mai multe lichide. Dacă medicul aprobă, uneori puteţi trata constipaţia prin administrarea de laxative.

Simptomele constipaţiei la copii pot include: mai puţin de trei mişcări peristaltice pe săptămână, dureri abdominale, greaţă, urme de lichid sau scaun cleios pe lenjeria intimă a copilului, sânge pe suprafaţa scaunului.
Gastroenterita este o altă infecţie care îi poate afecta pe cei mici. Aceasta se manifestă la nivelul intestinelor şi cauzează diaree, stări de greaţă însoţite de vomă şi dureri abdominale. În majoritatea cazurilor, infecţia dispare în câteva zile, dar uneori durează mai mult.
 
„În cazul în care gastroenterita este virală, tratamentul acesteia implică adoptarea unui regim biodietetic şi multă hidratare, iar în cazuri mai rare sunt necesare internările la un spital de boli infecţioase”, precizează dr. Liliana Banioti.
Mulţi copii prezintă cel puţin un episod pe an de gastroenterită. Această boală poate fi cauzată de virusuri, bacterii şi alţi microbi.

Rata instalării sindromului de colon iritabil la copii este similară cu cea din cazul adulţilor. Alte tulburări gastrointestinale frecvent întâlnite la copii sunt regurgitarea la bebeluşi, constipaţia, dispepsia funcţională (dureri abdominale recurente).
Totuşi, părinţii trebuie să fie precauţi când copiii lor se plâng de dureri de burtă, dar, în acelaşi timp, să nu se alarmeze. „Uneori, indiferent de boala de care suferă, copiii mici spun că îi doare burtica. Totodată, 90% din cauzele durerilor abdominale nu au cauză”, conchide dr. Liliana Banioti. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei