Insomnia este asociată frecvent durerilor de spate

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 08 Februarie 2024 158
La ora actuală, durerea de spate este una dintre cele mai comune probleme de sănătate, având o incidență foarte ridicată. Cauzele afecțiunii și factorii de risc implicați sunt numeroși, dar de cele mai multe ori sunt greu identificați, susţin specialiştii. Ce nu ştiu mulţi, însă, este că insomnia este o tulburare a somnului asociată frecvent durerilor de spate. Deși majoritatea studiilor a arătat că între cele două tulburări există o relație corelațională, până de curând nu s-a putut demonstra o legătură de tip cauză-efect.
Un studiu american și-a propus, însă, să investigheze această relație. Participanții, în număr de 2.131, angajați adulți sănătoși, au fost testați în trei momente diferite pe durata celor opt ani ai studiului. Testarea a constat atât în consultații medicale, cât și în completarea unor chestionare de către pacienți în ceea ce privește instalarea durerilor de spate și apariția unor simptome ale insomniei.
Deși pare mult mai probabil că durerile de spate să ducă la insomnie, studiul de față a indicat contrariul. Rezultatele obținute au arătat o relație de cauzalitate între insomnie și durerile de spate. Cu alte cuvinte, persoanele care suferă de insomnie au un risc de aproape două ori mai mare decât persoanele cu un somn sănătos să dezvolte dureri de spate. În schimb, durerile de spate nu prezic apariția unor simptome ale insomniei.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei