Menopauza, declinul natural al hormonilor de reproducere

de Andreea NĂSTASE Luni, 12 August 2013 537
Menopauza este un proces biologic natural. Deși reprezintă finalul fertilității, aceasta nu îți afectează sănătatea, vitalitatea și sexualitatea. Unele femei se simt ușurate, deoarece nu mai trebuie să își facă griji cu privire la o posibilă sarcină.
Chiar și așa, simptomele fizice și emoționale ale menopauzei pot întrerupe somnul, pot cauza bufeuri, pot reduce nivelul de energie sau, pentru unele femei, pot declanșa anxietate sau sentimente de tristețe și pierdere. Există soluții, spun medicii, iar acestea pot restabili echilibrul în viața unei femei.
Care sunt semnele menopauzei
Menopauza reprezintă finalul permanent al menstruației și al fertilității, definită ca instalată la 12 luni de la ultima menstruație. Menopauza se poate instala între 40 și 50 de ani, dar media de vârstă este de 50 ani.
"În lunile sau anii anteriori menopauzei (premenopauza), o femeie ar putea avea următoarele semne și simptome: cicluri menstruale neregulate, uscăciune vaginală, bufeuri, transpirații nocturne, probleme de somn, schimbări de dispoziție, creștere în greutate și metabolism încetinit, subțierea părului și uscăciunea pielii, diminuarea fermității sânilor. Este posibil, dar destul de neobișnuit, să aibă un ciclu menstrual regulat până la ultima menstruație. Cel mai probabil, va avea o perioadă marcată de neregularități. Dacă femeia a sărit peste un ciclu menstrual, dar nu este sigură că a început tranziția către menopauză, ar putea dori să afle dacă este însărcinată. De multe ori, ciclurile menstruale pot avea loc o dată la două sau la patru luni în timpul premenopauzei, mai ales cu unul sau doi ani înainte de menopauză. Chiar dacă, în această perioadă, ciclurile menstruale sunt neregulate, apariția unei sarcini este posibilă", explică dr. Mohamed Zaher, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului ISIS Constanța.
Pe măsură ce o femeie se apropie de 40 de ani, ovarele încep să producă mai puțin estrogen și progesteron (hormoni care reglează menstruația), iar fertilitatea începe să se diminueze. După vârsta de 40 de ani, ciclurile menstruale pot deveni mai lungi sau mai scurte, mai abundente sau mai ușoare și mai mult sau mai puțin frecvente, până când, în cele din urmă (în medie, la 51 de ani) ovarele nu vor mai produce ovule și menstruația va dispărea.
O perioadă cu risc de complicații
Odată cu scăderea nivelurilor de estrogen, riscul bolilor cardiovascu-lare crește. Acestea pot fi prevenite totuși, dacă faceți exerciții fizice regulate, mâncați sănătos și vă mențineți o greutate normală. Adresați-vă medicului ginecolog pentru recoman-dări cu privire la modul în care vă puteți proteja inima, cum ar fi modul de a reduce nivelul colesterolului sau a tensiunii arteriale în cazul în care este prea mare.
"În timpul primilor ani după menopauză, o femeie ar putea pierde din densitatea oaselor într-un ritm mai rapid, crescând riscul de osteoporoză. Femeile aflate în postmenopauză cu osteoporoză sunt deosebit de sensibile la fracturi de șold, încheieturi și fracturi de coloană vertebrală.
Pe măsură ce țesuturile vaginului și ale uretrei pierd din elasticitate, este posibil să apară nevoia frecventă, bruscă, puternică de a urina, urmată de o pierdere involuntară de urină (incontinență imperioasă), sau pierde-rea de urină asociată cu tuse, râs sau ridicarea greutăților (incontinență de efort sau de stres). De asemenea, infecțiile tractului urinar pot să apară mai des. Întărirea mușchilor pelvieni cu exerciții Kegel și utilizarea unui to-pic vaginal cu estrogen pot ajuta la ame-liorarea simptomelor de incontinență.
Menopauza nu necesită tratament medical. În schimb, tratamentele se axează pe ameliorarea simptomelor și pe prevenirea sau gestionarea afecțunilor cronice care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Tratamentele pot include terapia cu hormoni sau medicamentele pentru osteoporoză, însă cel mai important este ca fiecare femeie să urmeze un stil de viață sănătos și să țină legătura cu medicul curant pentru monitorizare", completează dr. Mohamed Zaher. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei