Netratat corespunzător, sifilisul poate rămâne în corpul vostru mai mulți ani

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 06 Decembrie 2023 288
Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală care poate determina complicații severe, în cazul în care nu este administrat tratamentul potrivit. Modul de transmitere a bolii este prin contact sexual neprotejat (vaginal, oral, anal), prin contact direct cu leziunea deschisă sau cu alte tipuri de leziuni care apar de obicei în stadiul secundar al bolii și de la mamă la făt (pe durata sarcinii sau a nașterii). Medicii spun că sifilisul prezintă patru stadii de evoluție, fiecare dintre acestea având simptomatologie specifică.
Sifilisul primar se manifestă prin apariția unor răni (șancre) dure și nedureroase, la locul de pătrundere a infecției în corp, după aproximativ trei săptămâni de la expunerea la infecție. Leziunile sunt, de obicei, nedureroase și pot trece neobservate. Durata leziunilor este cuprinsă între 3 - 6 săptămâni, indiferent dacă se administrează tratament sau nu. În cazul sifilisului secundar, se face simțită prezența unei erupții la 4 - 10 săptămâni după apariția șancrului. Leziunile sunt mici de culoare roșiatică și pot fi prezente și la nivelul mucoaselor.
În acest stadiu, infecția este foarte contagioasă. Erupția dispare de la sine, fără administrarea unui tratament. În stadiul latent, nu există semne sau simptome ale bolii. În cazul în care nu v-a fost administrat un tratament adecvat, infecția poate rămâne, totuși, în corpul dumneavoastră pe o durată de câțiva ani. Majoritatea persoanelor netratate nu dezvoltă sifilisul terțiar, dar atunci când acesta se manifestă, poate afecta diferite organe și sisteme (inimă, vase sanguine, sistemul nervos și creierul). Sifilisul terțiar este o afecțiune foarte severă și apare după 10 - 30 de ani de la momentul infectării și leziunile provocate pot fi fatale. Așadar, cum se poate preveni sifilisul? Folosiți prezervativul, optați pentru abstinență sexuală și o relație monogamă în care ambii parteneri au fost testați.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei