Netratată, apendicita acută poate duce la apariţia peritonitei

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 19 Ianuarie 2023 166
Apendicita este o urgenţă chirurgicală şi reprezintă inflamaţia ce poate fi urmată de infecţia apendicelui cecal. Apendicita poate fi acută sau cronică şi este mai frecventă în cazul copiilor şi tinerilor, dar poate să apară şi la vârstă matură. Medicii spun că inflamarea apendicelui reprezintă o urgenţă chirurgicală şi necesită prezenţa la medic, iar dacă diagnosticul se confirmă, apendicectomia (extirparea apendicelui) este absolut necesară. În această situaţie, este important să recunoaşteţi principalele simptome, pentru a grăbi consultul de specialitate. În cazul unei apendicite acute, debutul este brusc şi necesită consult medical imediat pentru a preveni apariţia complicaţiilor.
În apendicita cronică, simptomele pot fi uşoare şi pot apărea sau dispărea la intervale de timp, ceea ce îngreunează diagnosticarea.
 
Cele mai frecvente simptome sunt: durerea (poate începe treptat, ca nişte crampe uşoare, dar care pot deveni constante; durerea poate fi localizată în partea din dreapta jos a abdomenului sau poate debuta în capul pieptului sau în jurul ombilicului), greaţa, vărsăturile, lipsa poftei de mâncare, diareea, umflarea abdomenului, constipaţia, uneori febră.
Netratată, apendicita acută poate duce la apariţia peritonitei, a abcesului local sau a plastronului apendicular. Peritonita sau ruperea apendicelui este o complicaţie redutabilă a apendicitei şi poate duce la alte complicaţii, inclusiv la necesitatea unei incizii de mari dimensiuni.
 
Singurul tratament pentru apendicită este cel chirurgical, iar intervenţia poate fi clasică sau laparoscopică. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei