Netratată, boala inflamatorie pelvină poate duce la sterilitate

de Cuget Liber Duminică, 08 Ianuarie 2023 133
Una dintre cele mai răspândite afecţiuni ginecologice ale femeilor este boala inflamatorie pelvină. Este vorba de o infecţie a organelor reproductive feminine.
Medicul ginecolog Teodor Dulgheru ne spune că se poate inflama toată zona sau poate fi afectat un singur organ: o trompă, ovarul sau uterul. Netratată, boala poate provoca leziuni ireversibile la nivelul organelor de reproducere.
Femeile cu riscul cel mai mare de a face boala sunt cele care au multe contacte sexuale neprotejate care aduc un aport de germeni patogeni în organism.
 
Dr. Emilian Epune susține că această afecţiune dă, în primul rând, dureri pelvine în timpul unui contact sexual sau în timpul menstruaţiei. Durerile sunt spontane.

Dacă nu este tratată la timp, boala se cronicizează şi se impune intervenţia chirurgicală de drenare a puroiului. „Tratamentul este pe bază de antibiotice şi antiinflamatorii şi trebuie susţinut, pentru că este greu să lovim germenii o singură dată“, precizează specialistul. De aceea, odată prescris de medic, tratamentul trebuie dus până la capăt, deoarece, după doar câteva doze de antibiotic, pacienta se simte mai bine şi crede că nu mai este nevoie să ia restul de medicament. Este cea mai mare greşeală întrucât nu vor fi eliminaţi toţi microbii care infectează zona. Netratată, boala poate duce la sterilitate, ne spune medicul.

Vaginita este o altă afecţiune des întâlnită. Este vorba de o inflamaţie a vaginului. Pentru a pune un diagnostic este necesar să se facă teste de laborator. De cele mai multe ori, vaginita este asociată cu o infecţie de transmitere sexuală.
Jumătate dintre femeile cu această afecţiune spun că nu au niciun fel de simptom. În cazul în care apar simptome, acestea constau în senzaţii de arsură la urinare, iritaţie, senzaţie de mâncărime la nivelul vaginului, secreţii de culoare gri-albicioasă. Diagnosticul se pune în urma analizei la microscop.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei