Nicio masă fără pește, însă nu tot ce înoată se mănâncă

de Cuget Liber Joi, 31 Ianuarie 2013 2555
Cu toții am auzit măcar o dată spunându-se cât de sănătos este peștele, mai ales pentru conținutul bogat de acizii grași Omega3. Toți medicii recomandă măcar o dată pe săptămână consumul de pește, atât în alimentația copiilor, cât și în cea a adulților. Ceea ce nu știm este, însă, faptul că nu toate tipurile de pește sunt atât de sănătoase și că, dimpotrivă, există soiuri de pești sau produse din pește care chiar ar trebui evitate! Iată câteva informații de reținut și care vin în sprijinul unei alegeri corecte pentru sănătatea noastră. 

1. Crapul românesc, Crapul chinezesc, fitofagul: ei fac parte din aceeași familie, sunt mari aducători de Omega3 și fosfor și sunt pești care pot fi consumați în orice cantitate, mai ales că îi găsim și proaspeți în comerț. Singurul mic "dezavantaj" ar fi prețul: sunt pești destul de scumpi pentru mulți dintre cumpărători
2. Macrou , hering, cod, merluciu: toți sunt pești oceanici și nu-i găsim decât în stare congelată la noi în țară, însă sunt pești de foarte bună calitate, plini de elemente nutritive. Atenție la peștii congelați, însă, întrucât nu toți importatorii sau comercianții îi transportă și păstrează în condiții corecte: de foarte multe ori ei sunt decongelați și apoi recongelați, proces care alterează proteina, unul dintre cele mai importante elemente nutritive pentru care consumăm peștele.
3. Pangasius: pe lângă faptul că e sărac în Omega3, în general pangasiusul este un pește de slabă calitate din punct de vedere nutritiv. Mai mult decât atât, el poate fi chiar nociv, și asta din cauza apelor din care provine, care sunt, în marea lor majoritate, foarte poluate. În nici un caz nu este recomandat copiilor. Dacă puteți, evitați-l.
4. Somonul: există mai multe tipuri de somon, însă puteți consuma liniștiți, în orice cantitate, atât cât de mult somon vă permite… buzunarul. Are dezavantajul faptului că este un pește scump, însă totodată somonul este printre cele mai sănătoase tipuri de pește din lume. Desigur, există și somon de crescătorie, inferior celui sălbatic, firește, din cauza modului în care este hrănit, însă somonul rămâne un pește sănătos și recomandat fără rețineri de către toți specialiștii.
5. Peștii de Marea Neagră: Calcan, zărgan, chefal, stavrid, hamsie: consumați-i cât de des puteți în stare proaspătă. Sunt plini de elemente nutritive, și au un gust minunat.
6. Semipreparatele din pește: icre (de crap sau hering), pește marinat, batog: icrele sau salata de icre din comerț, fie ea din crap sau hering, conține foarte puține icre, însă conține din belșug "gumă guar", conservanți și mulți alți aditivi. Citiți eticheta și veți vedea ce mică e proporția icrelor față de a celorlalte elemente chimice. Evitați icrele gata preparate din comerț, atât cât puteți. Batogul sau peștele afumat, în general, se pot consuma, deși fumul la care este supus este nociv pentru organism;
7. Conservele de pește (sardine, macrou, hering, ton): pot fi consumate fără teamă că ar putea produce vreun rău organismului. Chiar dacă a fost conservat, peștele nu-și pierde din proprietăți. În continuare conține Omega3, fosfor și toate celelalte componente pentru care-l consumăm.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei