Obișnuiți să mâncați haotic? Riscați să vi se inflameze pancreasul

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 10 Septembrie 2021 248
Aveți dureri în partea stângă a abdomenului? Acest lucru se întâmplă în cazul unei inflamații a pancreasului, afecțiune numită pancreatită.
De fapt, aceasta este o îmbolnăvire a pancreasului, care constă într-o inflamație a țesutului glandular, cu modificări degenerative, datorită activării, în exces, a enzimelor și revărsarea lor în țesutul pancreatic, pe care îl distruge treptat.
De multe ori, boala poate să apară după alte afecțiuni: hepatobiliare (hepatită, icter, litiază biliară, colecistite), gastroduodenale (ulcere penetrante) sau după boli infecțioase (parotidită epidemică, febră tifoidă).
Specialiștii spun că cel mai frecvent, boala este declanșată după mese copioase, cu alimente grase și exces de băuturi alcoolice, exces de tutun, cafea și droguri. De asemenea, sunt foarte periculoase insecticidele organo-fosforice, lupusul erimatos și excesul unor medicamente.
Cum vă dați seama că aveți o problemă cu pancreasul? Când aveți calculi biliari (pietre la nivelul colecistului) acesta poate fi un semn că ceva este în neregulă cu pancreasul. Totodată, simptomele se fac simțite atunci când mâncați haotic și nu respectați nicio dietă, deci aveți un stil de viață nesănătos sau când nivelul trigliceridelor este ridicat. Desigur, oamenii încep să se simtă rău și după ce au avut probleme anterioare cu pancreasul, dureri abdominale în partea stângă, au vomitat sau au stări de greață. Simptomul principal al pancreatitei este, însă, durerea abdominală puternică, la nivelul epigastrului. Durerea poate fi însoțită și de alte simptome: transpirații reci, febră, puls crescut (100-140 bătăi pe minut), etc. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei