Poluarea cu microplastice afectează oamenii tot mai mult

de Petruta RIDICHE Miercuri, 19 Iulie 2023 352
Poluarea cu microplastice este un element omniprezent pe întreaga planetă, iar oamenilor le este imposibil să nu se expună la ea. Anul trecut, au fost descoperite, pentru prima oară, particule de microplastic în sângele uman și în plămânii oamenilor.
Specialiștii atrag atenția cu privire la faptul că poluarea cu particule microscopice de plastic a fost descoperită în plămânii oamenilor, în aproape toate probele analizate de cercetători. După ce au fost prelevate probe din ţesutul de la 13 pacienţi supuşi unei intervenţii chirurgicale, s-a găsit microplastic în 11 cazuri.
Cele mai comune particule au fost polipropilena, folosită la ambalaje şi ţevi din plastic, şi PET, folosit pentru sticle. Oamenii respiră particulele minuscule, consumându-le prin alimente şi apă. De asemenea, lucrătorii expuşi la niveluri ridicate de microplastice au dezvoltat boli. Particulele pot călători în jurul corpului şi se pot depozita în organe. De asemenea, polietilena, folosită pentru pungile din plastic, a fost una dintre cele mai prezente substanţe. Microplastice au fost găsite chiar și în placentele femeilor însărcinate, iar la femelele de şobolan gestante s-a constatat, în cadrul experimentelor, că trec rapid prin plămâni în inimă, creier şi alte organe ale fătului. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei