Probleme de sănătate care afectează buna funcționare a gleznei și a piciorului

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 22 Decembrie 2022 288
Ați fost diagnosticat cu tendinopatie tibială posterioară sau picior plat, cum i se mai spune? În acest caz, înseamnă că suferiți de o patologie care afectează tendonul tibial posterior. Partea bună este că, dacă tratamentul este administrat la timp, există un prognostic și o evoluție bună a bolii.
Tendinopatia tibială posterioară este o leziune a tendonului care produce durere și inflamație și limitează mișcarea. Practic, tendonul afectat în această patologie se găsește în tibia posterioară, care este fundamentală în funcționarea gleznei și a piciorului. Potrivit dr. Andreea Zaharia, mușchiul este inserat pe tibie, fibulă și membrana interosoasă (care leagă ambele oase) în partea interioară. Mai departe, acest mușchi își continuă drumul sub forma unui tendon, trecând prin partea din interiorul gleznei. Apoi, intră în osul scafoid sau navicular, care este partea de deasupra arcului piciorului. După cum se poate observa, mușchiul și tendonul ocupă o bună parte a piciorului și a gleznei. Prin urmare, buna lor funcționare este decisivă. După cum am subliniat deja, tendinopatia tibială posterioară este o leziune a tendonului cu același nume. Cuvântul tendinopatie este un termen generalist folosit pentru a ne referi atât la tendinită, cât și la tendinoză. Prin urmare, atunci când se vorbește despre tendinopatia tibială posterioară, se face aluzie la ambele tipuri de leziuni.

Tendinita implică umflarea tendonului, în timp ce tendinoza se referă la un proces degenerativ al acestuia. Cu toate acestea, mulți cercetători consideră faptul că termenul de tendinită este imprecis în acest caz și că tendinopatia este un termen mai potrivit. În primul rând, tendinopatia tibială posterioară determină limitări importante în mișcarea piciorului și a gleznei. Acest lucru se întâmplă deoarece tibia posterioară îndeplinește funcții importante, cum ar fi flexia plantară a gleznei. Aceasta este mișcarea care duce vârful piciorului în jos. Apoi, apar probleme ale gleznei, când talpa este îndreptată spre interior și în sus.
De exemplu, la sprijinirea piciorului pe podea, tibia posterioară inhibă rotația internă a tibiei. Cu alte cuvinte, împiedică rotirea piciorului spre interior. Tendinopatia tibială posterioară este o leziune care apare ca urmare a utilizării excesive a gleznei și afectează în principal alergătorii și persoanele care merg mult pe jos. Aceasta apare din cauza factorilor anatomici și/sau biomecanici. Dintre aceștia amintim rotirea normală spre interior a piciorului care are loc atunci când mergeți. Din păcate, această afecțiune stresează nejustificat tendonul.

Un alt factor anatomic este excesul de greutate sau un indice de masă corporală ridicat. Bolile inflamatorii anterioare, afecțiunile neurologice sau modificările degenerative ale articulațiilor joacă și ele un rol important în dezvoltarea bolii. În ceea ce privește practicile necorespunzătoare, principalele cauze sunt utilizarea încălțămintei incomode, uzura excesivă și tehnicile deficitare de mers sau alergare. Totodată, slăbiciunea musculară și lipsa de flexibilitate a mușchilor gleznei pot influența evoluția bolii.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei