Puseele de tensiune vă pot predispune la complicații cardiovasculare

de Mirabela ȘERBĂNESCU Duminică, 27 August 2023 196
Medicii susţin că tensiunea arterială sau presiunea exercitată de sânge asupra pereților vaselor de sânge în timpul contracțiilor și relaxării inimii reprezintă un parametru important al sănătății cardiovasculare. Tocmai de aceea, menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali este importantă pentru asigurarea funcționării optime a organismului pe termen lung. O creștere bruscă și severă a tensiunii arteriale (puseu de tensiune) reprezintă o urgență medicală, deoarece predispune la importante complicații cardiovasculare. Ce este un puseu de tensiune? Puseul de tensiune sau criza hipertensivă se referă la o creștere bruscă și semnificativă a valorilor tensiunii arteriale, care ajunge să depășească cu mult limitele normale. Valorile obișnuite ale tensiunii arteriale sunt de aproximativ 120/80 mmHg (milimetri coloană de mercur), iar puseele de tensiune pot duce la valori de peste 180/120 mmHg.
O astfel de creștere bruscă a tensiunii arteriale pune o presiune excesivă asupra sistemului cardiovascular și a pereților vaselor de sânge, sporind riscul de deteriorare a acestora și de apariție a unor complicațiilor grave, inclusiv a unui accident vascular cerebral sau a unui infarct miocardic.
În acelaşi timp, puseele de tensiune pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv de: nerespectarea tratamentului pentru hipertensiune arterială;
întreruperea bruscă a tratamentului pentru hipertensiune arterială;
situațiile tensionate sau suprasolicitarea emoțională; consumul de droguri recreative; traumatisme la nivelul capului; probleme de sănătate preexistente (persoanele cu afecțiuni cardiace, diabet zaharat sau tulburări renale pot fi mai predispuse la pusee de tensiune) etc. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei