Tulburarea disforică premenstruală, o afecțiune ce are efecte și pe plan psihologic

de Petruta RIDICHE Sâmbătă, 29 Iulie 2023 159
Pentru cele mai multe femei, simptomele premenstruale reprezintă o certitudine și sunt prezente în fiecare lună. Sindromul premenstrual afectează un procent de aproximativ 90% din populația de sex feminin de la nivel mondial, în perioada fertilă.
În aproximativ 10% dintre cazuri, simptomele fizice și psihice sunt foarte intense, astfel încât se instalează forma mai severă a sindromului premenstrual, numită tulburarea disforică premenstruală. Afecțiunea este clasificată oficial ca o tulburare afectivă. Tulburarea disforică premenstruală cuprinde simptome fizice și psihice severe, cu debut la o săptămână sau două înainte de menstruație. Tulburarea disforică premenstruală poate afecta orice femeie aflată la vârsta reproductivă.
Sunt multe simptome și semne pe care o femeie le poate remarca în cazul unei tulburări disforice premenstruale. Simptomele se împart în cele de ordin psiho-emoțional și de ordin fizic, fiind variabile de la persoană la persoană. Pot fi variabile chiar și pentru aceeași persoană, de la o lună la alta. Simptomele de ordin psihologic pot cuprinde agitație, anxietate, plâns fără un motiv aparent, depresie, dificultăți de concentrare, senzația de pierdere a controlului, iritabilitate, insomnie, fatigabilitate extremă și atacuri de panică. Iar simptomele fizice pot include amețeli, pofte alimentare puternice, tulburări gastro-intestinale – precum constipație, greață, crampe abdominale –, dureri de cap, senzația de plenitudine și rigiditate a sânilor, palpitații, bufeuri de căldură, dureri musculare sau articulare și așa mai departe.
Cauze posibile ale afecțiunii
Cauza exactă a tulburării disforice și motivul pentru care unele paciente dezvoltă afecțiunea încă nu sunt cunoscute pe deplin. Cercetătorii susțin, totuși, că femeile care au această formă severă de sindrom premenstrual au o sensibilitate crescută la schimbările hormonale din organism. Astfel este explicat momentul apariției simptomelor, cu o săptămână sau două înainte de menstruație. Astfel, în această perioadă ciclul ovarian se află în faza luteală, o etapă care se caracterizează prin creșterea dramatică a nivelului de progesteron și estrogen. Progesteronul și estrogenul sunt principalii hormoni sexuali feminini. Ei se află într-o continuă mișcare de creștere, respectiv descreștere, pe parcursul ciclului lunar. Modificările hormonilor generează o scădere a nivelului de serotonină din organism, ceea ce poate explica apariția simptomelor depresive și a tulburărilor de somn.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei