Zece sfaturi practice de la medicii Spitalului Euromaterna

de Florentina BOZÎNTAN Miercuri, 19 Decembrie 2012 458
Ați născut recent sau vă pregătiți să aduceți pe lume un copil și sunteți îngrijorată că nu veți ști când să hrăniți nou-născutul sau când să-i faceți băiță? Specialiștii din cadrul Spitalului de obstetrică - ginecologie Euromaterna au realizat o listă cu zece sfaturi practice, de care mămicile care au trecut prin unitatea spitalicească s-au lovit frecvent. 
Iată care sunt aceste povețe: 
1. Scăderea în greutate în primele zile poate ajunge până la 10% din greutatea de la naștere. 
2. Icterul fiziologic durează de la o săptămână la zece zile (la nou-născutul prematur este mai intens și mai prelungit). 
3. Temperatura normală intra-rectală (în funduleț) ajunge la 37,5 grade Celsius. Între 37,5 - 38 grade Celsius se numește subfebrilitate și se supraveghează. Peste 38 grade Celsius se combate cu antitermice (supozitor, sirop) și se contactează medicul imediat. 
4. Alimentația la sân se face la cererea copilului - se golește un sân apoi se trece la celălalt sân. 
5. "Furia laptelui" (primele zile după naștere) necesită golirea susținută a sânilor, prin muls manual sau cu pompa. 
6. Alimentația cu lapte "formulă" trebuie să respecte un orar al meselor și o cantitate recomandată, pentru a se evita creștere excesivă în greutate. 
7. Scaunele nou-născutului alimentat la sân pot fi numeroase (chiar și la fiecare supt), lichide și nu afectează creșterea în greutate. 
8. Baia nou-născutului se face zilnic, chiar dacă nu s-a detașat bontul ombilical. 
9. În maternitate, se efectuează vaccinarea anti-hepatita B și vaccinarea antituberculoză și sunt consemnate în carnetul de vaccinări. 
10. Alimentația mamei în timpul alăptării va fi completă, cu excepția: cafelei, a ceaiului negru, nicotinei, băuturilor pe bază de cola, sucurilor carbogazoase, alcoolului. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei