Acțiune a Inspectoratului Teritorial de Muncă privind comercializarea articolelor pirotehnice

de Petruta RIDICHE Vineri, 05 Ianuarie 2024 241
Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, a derulat, în perioada 4 decembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, o acțiune națională de verificare a modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.
Articolele pirotehnice își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, fapt ce a făcut pe plan mondial să apară tot mai multe firme producătoare. Urmare a cerințelor de pe piață, gama de produse este diversificată și în continuă creștere. Articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase și, având în vedere natura încărcăturilor, se supun legislației privind regimul materiilor explozive.
Acțiunea de control a venit ca o inițiativă motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar umane, repercusiunile făcându-se resimțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv pentru desfășurarea acestei acțiuni a fost faptul că, în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.
Prin efectuarea de controale la toți deținătorii de articole pirotehnice, s-a verificat, printre alte aspecte, dacă aceștia sunt autorizați conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Poliție, respectiv Direcția Generală de Politie a Municipiului București și dacă aceștia au angajat personal autorizat ca pirotehnicieni.
La acțiunea de control care s-a realizat în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție, prin Planul de acțiune pirotehnic nr. 134761/25.09.2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a desemnat un specialist în materii explozive, din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă, pentru a participa la efectuarea de controale comune în teren, în perioada 04.12.2023 – 05.01.2024.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei