Alertă şi în România, din cauza bolilor transmise de țânțari. "Cu o lună înainte de plecarea într-o zonă exotică este recomandat un consult"

de Cuget Liber Joi, 20 Iunie 2024 141
Este alertă în Europa din cauza bolilor transmise de țânțari. O specie invazivă de țânțar s-a instalat în 13 țări din UE, inclusiv în România, iar experții leagă prezența lor de creșterea numărului de cazuri dengue. Boala are simptome asemănătoare gripei, dar se poate agrava atât de mult încât poate duce la deces. Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutul Matei Balș din Capitală, a vorbit la TVR Info despre bolile transmise de ţânţari, scrie tvrinfo.ro

Deocamdată, în România, este vorba despre „cazuri de import”, situaţii în care oamenii merg în ţări exotice, în vacanţe sau în interes de serviciu, şi vin de acolo cu astfel de infecţii.

Vorbind despre febra dengue, în 75-80% din cazuri sunt forme uşoare, chiar asimptomatice, spune medicul Marinescu.

Simptomatologia în astfel de cazuri seamănă cu o răceală, ceva digestiv, şi care se rezolvă în câteva zile.

Sunt şi complicaţii, cum ar fi forme hemoragice de febră dengue , care pot duce şi la deces.

Este foarte important de luat în calcul, de gândit riscul, şi mai ales pentru cei care au venit din zone cu risc real să se ia în calcul şi diagnosticul de febră dengue.

“În momentul în care mă gândesc să plec într-o zonă exotică, ar trebui ca cel puţin cu o lună înainte să fac un consult la un cabinet de Medicina călătorului” este sfatul medicului Marinescu.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei